НАСЛЕДСТВО

Джон Бризби
ГОЛЕМИЯТ дарител за троянската просвета – лондонският топ адвокат с български и троянски корени и почетен гражданин на Троян Джон Бризби, заедно с брат си Стивън, сестра си Таня и техният чичо д-р Стоян Данев (Стивън Констант) вече са собственици на първия частен остров в България. Това се случи след огласеното миналата седмица решение на Конституционния съд. Четиримата наследници на прочутия български дипломат Константин (Кочо) хаджи Калчев – с чието дарение е вдигната помощната сграда на троянското ОУ „Иван Хаджийски” (бивше „Константин х. Калчев“) и който е син на родения в мах. Баба Стана над Троянския манастир пловдивски първенец и богаташ хаджи Калчо Дренски – спечелиха дългогодишния съдебен спор с държавата за остров Адата на река Марица в Пловдив.
 
Остров Адата (“остров Калчев”) на река Марица в Пловдив
НАВРЕМЕТО о. Адата (около 60 дка) е бил известен като „остров Калчев”, по името на собственика му Константин х. Калчев (починал през 1940 г.); после е бил национализиран, а в края на 80-те години е бил даден за стопанисване на Пловдивския панаир. През 1999 г. апетитното парче земя е реституирано, но на следващата година (2000 г.) е обявено за публична държавна собственост, което блокира реституцията. Сегашното решение на Конституционния съд е, че обявяването на острова за публична държавна собственост през 2000 г. не отнема правото на собственост със задна дата. А каква ще бъде съдбата на вече частния о. Адата, сега занемарен и обрасъл с дървета и храсталации, не е ясно; една от идеите е да бъде превърнат в градски атракционен парк.
 
Джон и Клеър Бризби в народни носии в мах. Баба Стана
ПРИПОМНЯМЕ, че Джон Бризби и съпругата му Клеър са влюбени в споменатата мах. Баба Стана, където със свои средства вдигнаха православен храм и реставрираха някогашното бабастанско школо, дарено на местните хора от прапрадядото на Джон – хаджи Калчо Дренски, реставрираха и няколко възрожденски къщи и върнаха отколешния вид на живописната махаличка, която е част от манастирското с. Орешак до Троян. Сем. Бризби възроди и дарителската традиция, тръгнала от техните предци хаджи Калчо и Константин х. Калчев – всяка година да награждават с финансова премия най-добрите троянски ученици (отличието доби известност като наградите „Бризби” и тази година бе връчено за 23-ти път – бел. Т21). През 2013 г. Джон Бризби бе избран за почетен гражданин на Троян, а в словото си тогава припомни, че почетен гражданин на Троян е бил и неговият прадядо Константин х. Калчев.
 
 http://statii.troyan21.com/2014/07/blog-post_21.html
тагове:наследство

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>