БАБА МАРТА БР.157

Мартеницата е послание на предците ни от хилядолетия.
БЯЛОто е живот
ЧЕРВЕНОто е здраве, а многото намотки от усукването са многото години и всъщност се получава - ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ЗА МНОГО ГОДИНИ!
Усукването става с вретено или с пръстите на дясната ръка се поставят двете нишки в основата на лявата длан и се приплъзва докато връвта стигне до пръстите на лявата ръка – хваща се, вземат се с дясната и така се продължава до нормално усукване по цялата дължина.
МАРТЕНИЦАТА – послание е само усуканият конец – пискюлите, куклите, помпоните и всякакви други неща в краищата са допълнение и могат да имат лично послание към конкретния човек. Пижо и Пенда могат да бъдат символ на желанието на жената да са винаги заедно с мъжа на когото подарява мартеницата. Има мъниста с формата “сърце” които са символ на любов към този на когото подаряваме мартеницата. Пискюлът е символ на единството – много конци завързани заедно, като снопът на Кубрат. 

За това дрънкулките и плетениците внасяни от Китай не са желателни, защото омотват посланието на предците ни!!!

Руси Иванов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>