Винен туризъм в България – непознатата дестинация БР.157

 vinen-turizam2

Понятието “винен туризъм” се появява в началото на 90-те години на миналия век в САЩ – Калифорния и по-късно в Австралия. Там преобладават неголеми като обем винарни, които чрез организирането на винени уикенди и турове успяват да увеличат директните си продажби.

В Европа включването на известни винарски региони и изби в туристическите маршрути е много по-стара практика, но тя не е развивана като отделен бизнес и вид туризъм. Винените турове с увлекателни беседи за технологията на вината, изнасяни от енолог, завършващи задължително с дегустации, проведени по всички професионални правила, стават търсени туристически продукти в Аржентина, Чили, Южна Африка, както и в стари винарски държави като Франция, Испания, Италия и Германия.

През последните години България също се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм – не само заради традициите във винопроизводството и културата на виното, които датират още от времето на траките, далеч преди създаването на самата българска държава, а защото във всички краища на страната малки, средни и големи, отлично проектирани и добре оборудвани изби произвеждат лимитирани серии вина от местни сортове с неповторим вкус. Голяма част от тях откриха дегустационни зали и предлагат на своите гости възможността да се насладят на превъзходните качества, вкус и аромат на българските червени и бели вина.

vinen-turizam3

В момента в малка България са обособени цели 47 региона за качествени вина с гарантирано и контролирано наименование за произход – Видин, Ново село, Плевен, Лозица, Върбица, Ловеч, Русе, Лясковец, Свищов, Сухиндол, Павликени, Шумен, Нови Пазар, Велики Преслав, Хан Крум, Драгоево, Търговище, Варна, Евксиноград, Северно Черноморие, Южно Черноморие, Поморие, Сунгурларе, Славянци, Карнобат, Септември, Пловдив, Асеновград, Карлово, Хисаря, Перущица, Брестник, Ямбол, Стара Загора, Оряховица, Сливен, Шивачево, Нова Загора, Хасково, Ивайловград, Любимец, Стамболово, Сакар, долината на Струма, Сандански, Мелник, Хърсово. Винените турове и посещенията на винарни са в конкретни лозаро-винарски райони и обикновено се съчетават с посещения на атрактивни природни и културни обекти.

http://brat-bg.com/bg/interesting/routes/follow-bachhus/371-vinen-turizam

тагове:   Винен туризъм,  България,  непознатата дестинация

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>