КОЛИТ БР.157

Колитът е възпаление, което засяга лигавицата на стомашно-чревния тракт и най-вече надебелото черво. Има два вида колит – остър и хроничен, като разликата между тях е в причинителите на възпалението, симптомите и продължителността на протичането.

Причини за развитие на колит

Различни са причините за развитие на колит. Може да бъде инфекция със стрептококи,стафилококи, патогенни коли бактерии и други. Също така колит се развива при патогенно развитие на бактерии, които са обичайни обитатели на дебелото черво. Сред другите причини са неправилно храненеотравяне с химически агенти, различни видове заболявания, както и прием на лекарства.

Много често причините за развитието на колит са нервно-психически. Но влияние може да окажат при жените бременностражданеменопауза и др.

При хроничния колит се наблюдава влошаване, когато човек е подложен на силен психическистрес.

Симптоми при колит

Острият колит започва с болки в областта около пъпа, често изхождане, при което изпражненията може да бъдат примесени с кръв и са течни. Наблюдава се отпадналост, повишена температурамускулите се отпускат, а коремът е болезнен на пипане.

При хроничния колит, болката е по целият корем, болният има газове, а също така и чести изхождания, които както при острият колит са кашави или воднисти и могат да бъдат примесени с кръв. В някои случаи може да се наблюдава и запек.

Подут Стомах

 

Диагностициране на колит

Диагностицирането на колит се извършва от специалист. Болният бива разпитан за оплакванията си, за начина си на живот, за близки травмиращи събития, прием на храни имедикаменти, скорошни отравяния. Коремът се опипва и при нужда се назначават необходимите изследвания.

Лечение на колит

Лечението на колита зависи от причините за възникването му. Ако той е резултат от друго заболяване, следва да се обърне внимание на основното заболяване, на прием на медикаменти, които могат да доведат до колит и ако е възможно да се заменят.

В случай, че колитът е резултат от стрес е важно да се ограничи нивото на стреса или да се предприемат мерки за справянето с него. Такива могат да бъдат посещения при психотерапевт, групи за взаимопомощ, физическа активностйогакурсове за дишане имедитация и др.

При всички видове колит, независимо от причините за възникването е необходимо да се спазва коректен режим на хранене и движение, които да се погрижат за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Медикаменти се приемат само по предписание от лекар.

Хранене при колит

Ако имате колит като начало спрете трудносмилаемите храни – грахлеща, боб, зелефасул. Най-добре е да се консумират каши и пюрета. Храните да се приготвят на пара, чрез варенеили печене. Пържените и мазни храни е добре временно да се изключат от менюто. Забравете за лютите, пикантните и силно подправени ястия, откажете се от алкохола и тютюнопушенето. Хубаво е да се приемат леки билкови чайове като лайкалипашипка и други. Не пийте газирано.

http://ezine.bg/n61-27286-%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82

 тагове: колит

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>