КАКВО Е СИНЯ ЛУНА БР.157

https://youtu.be/NuCZDanw3aE?t=123

Според съвременната дефиниция на понятието Синя Луна, това е времето, когато има 2 пълнолуния за един месец. Пълнолуние настъпва приблизително на всеки 29.5 дни и в редките случаи, когато пълнолунието попада в самото начало на месеца, тогава е сигурно, че ще има Синя Луна в края на месеца. Според тази дефиниция следващата синя луна ще бъде на 31 Юли 2015.

В зависимост от точното време на Синята Луна е възможно по някои места по света технически да нямат Синя Луна. Като пример на Синята Луна на 31 август 2012 изгрява точно в 13:58. Синята Луна ще се появи 31 август в Южна Америка, Северна Америка, Европа, Африка, Азия, Индия и Австралия, но в Нова Зеландия просто ще пропусне. За Нова Зеландия пълнолунието се появява около полунощ на 1 септември.

 

Оригиналната дефиниция на Синята Луна

Синя Луна е, когато има четири пълнолуния в един сезон, а не обичайните три.Синята луна е третото пълнолуние от 4. Настоящото определение се оказва малко сложно и произхода му не е много ясен. В много култури пълнолунието се отбелязва всеки месец, за да се знае кога е времето за засаждане, прибиране на реколтата или за сезонни действия.

Идеята за Синя Луна като допълнително пълнолуние в един сезон (или когато има 13 за една година) се използва широко в 19-ти и началото на 20- една статия, написана в 1930, тълкува погрешно определението на Фермерския алманах. Статията се казва “Веднъж през Синята Луна” и от този момент нататък терминът става част от популярната култура.

Има ли Луната син цвят?

Това е много рядко явление, но се случва. Има няколко документирани събития, когато горските пожари или ясен вулканични изригвания са дали на луната синкав цвят. Луната също може да има синкав цвят в много студените зимни нощи, когато ледените кристали във въздуха образуват пръстен около Луната.

Какво е Тъмна Луна?

Интересен обрат на идеята за Синята Луна е идеята за Тъмната Луна. Понякога се определя като Тъмна Луна, когато има 2 нови луни в един календарен месец, обратното на Синатя Луна. Други определения казват, че това е, когато няма Пълнолуние в един календарен месец. Нито едно от тези определения или терминът Тъман Луна не почиват на научна база.

https://extremephenomena.wordpress.com/2015/07/05/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%8F-%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B0/

тагове: синя, луна

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>