ПРОДЪЛЖЕНИЕ ЗА СМОЛЯН БР.167

 В паметната райковска книга – „Исторически бележник“се говори и за квартал Смолян. Тук, той е познат със славянското име Езерово.Това е и първото писмено сведение  забулено със страшната трагедия на масовото помохамеданчване в Смолянско, през втората половина на 17 век не отминало и Езерово- днешният квартал Смолян. Легендарният Смолян! Назован тъй   само поради легендата за неговите езера, тези, както ги нарича  Антон Страшимирав  „кристалобистри очи на Родопа, стоящи бездънни като омагьосани, сред скалите и боровете.“   Смолян е легендарен  заради природата и околностите,изобщо са легенда.Той е наниз от безброй исторически събития. Около него се подвизавал не един герой и войн. В 1344- та година, цар Иван Александър получил като награда от Ана Палеолог крепостта  Аетос ( гръцки- сокол, орел ).На най- високият канарист връх Соколица- северозападно от Смолян,през 1936 година бяха разкопани основете на крепостни зидове, навярно руини на някогашен Аетос. Соколица стои твърда, непристъпна. Някога  в подножието на Аетос, в местността  Могилата, бе даден живот на Езерово. То претърпяло трагедията на чуждоземците- османлии. Езерово менило самото име  не един път.
В 925 година по Егира  ( т.е. в 1519 година), Смолян и бившата Смолянска околия до вододела Рожен, Карлък и Новак са били подарени от султан Селим I, в пълна собственост на придворния лекар Ахъ Челеби , поради което тукашните земи са добили  името Ахъ Челеби. С това име, те бяха известни до Балканската война. В официалната книга и документи, често в бившият Смолян бе назоваван Ахъ Челеби.
В кадийският протокол от 1676 година, Езерово е наречен  „Башмаклъ“. Така е вписан и в списъка на изкупените храни през 1877 – 1878 година- сал 33 килета ечемик.В последствие,„Башмаклъ“ се транскрибира  в „Пашмаклъ“ и по- късно в „Пашмакли“.
Но какво значи „Пащмакли“? И тук отговорите  на нашите езиковеди са различни: че Пашмакли получава името си от юруците- от паша и махле, т. е. селище, дето е живял някой първенец, паша. Други тълкуват името Пашмакли  от думата помохамедачен българин. Трети, от башмак специални върви за  юрушки обуща. Четвърти от басамак т. е. от стъпаловидна повърхност на сграда и т. н. Както виждаме – тълкуванията са съвсем противоречиви. И в основата си- неправилни. Най- правдоподобно е обяснението, че „Пашмакли“ произлиза от „башмаклък“, което значи султанска издръжка, цивилна листа,сума определена за лични разноски на султана и семейството му. От там иде Башмаклъ  и Пашмаклъ ( Пашмакли), т. е. населено място, жителите на  което са плащали  данъци, предназначени за султанската каса. В Смолян ще да е било управлението  на пашмаклъка, а неговите околности- селища, твърдини, земи са съставлявали самия хас- пашмаклък.
Друго известно нам сведение от ранните писмени извори за днешния квартал Смолян е писано през 1706 година от френския лекар и пътешественик Пол Люкас.
Едно от нй- ранните известия за Пашмакли са и вградените мраморни надписи от 1716 година, на един от старите сводести мостове в града, в който се говори за общоселска взаимопомощ  в миналото, както и за голямо наводнени  станало по това време.
Пашмакли- с това име квартал Смолят остава много врме.
През 1924 година се прави предложение, Пашмакли  да се назовава Смолян. В 1931 година – Красногор. Започват спорове защо да е Смолян, а не Красногор,  защо Красногор, а  не Красенград или Каменград, та дори   Стъпалово.
И така до 1934 година, когато Пашмакли добива звучното „Смолян“- на името на отците населявали Средногорието- прочутото славянско име „смоляни“. С указ № 227 от 18 юни 1960 година на Президиума на Народното събрание се постанови: „Слива градовете Смолян и Устово и село Райково от Смолянски окръг в един град, с наименованието град Смолян.
Представи Мария Герасова от книгата на Никола Коюмджиев „Смолян“

тагове: Смолян

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>