БРАЧНИТЕ ХАЛКИ БР.167

Брачни халки 1

Без начало и без край, кръглото бижу символизира вечността на семейния съюз. Сложени заедно една до друга мъжката и женската халка образуват знака на безкрайността. Според едно от поверията „виновник” за появата на сватбените пръстени е Йосиф. Легендата разказва, че в знак на неговата вярност и любов към Мария той я дарил с пръстен с аметист. Такова бижу и до днес се съхранява в италианския град Перуджа.

За съществуването на халката като знак за обвързаност свидетелстват документи още от Древен Египет. Има сведения, че мъжете използвали коноп или други растения, които увивали около пръстите на жените си, за да ги „маркират” като заети. Този жест може и да се прави от любов, но едва ли е символ на вярност, тъй като повечето египтяни се водят полигамни.

Брачни халки 2

Историята на сватбените халки ни води и в Древен Рим. Според една от легендите заетите жени си слагали тези бижута на средния пръст, откъдето се смятало, че тръгва нерв, който води директно към сърцето. Целта е той да бъде притиснат и любовта да няма край. Друга версия е, че халките се носят на безименния пръст на лявата ръка, откъдето тръгва „вената на любовта”. И при двете тълкувания няма сведения дали мъжете също са си слагали такива бижута. Разбира се, има и доста по-реалистична теория за сватбените пръстени – римлянките ги носели, за да им бъдат гарантирани правата на омъжени жени. Трета версия е, че бижутата символизират имотното състояние на жениха. Затова той дарява с метални пръстени и родителите на избраницата си.

Със специални халки мъжете от Далечния изток тествали верността на съпругите си. Те създават разглобяеми пръстени, които буквално приличали на пъзели. Ако жената се пробвала да махне халката, тя се разпадала. И само съпругът можел да я сглоби отново, тъй като знае правилната комбинация. Тестът работел безпогрешно дори когато мъжът бил на война.

Брачни халки 3

В християнския свят венчалните халки започват да се използват пряко в церемонията през IV век. Пръстените са най-често гладки и от бронз, а понякога и от злато. Историята помни името на първия мъж, който се осмелил да дари жена си с пръстен със скъпоценни камъни. Това бил Максимилиан Австрийски, който през XV век се врича във вярност на Мария Бургундска и дава пръстен с елмази. По-късно в сватбената бижутерия започват да се използват и диамантите. Има и поверие: колкото по-скъпи са те, толкова по-добре…

Вероятно този момент може да се тълкува като времето, в което се разграничават годежните пръстени от брачните халки. Горе-долу по това време се появяват и първите сведения, че и мъжете започват да носят халки. Пръстените се правят основно от злато, сребро или платина. Някои двойки предпочитат чисти бижута, други ги украсяват дискретно с камъчета и красиви гравюри. В католическия свят се появява традиция младоженците да изписват на вътрешната част на халките си името на своята половинка. Пръстенът на жениха е от злато, а на булката – от сребро.

Брачни халки 4

По същото време в Ирландия се спазва неписано правило, халките да са от злато. Според местни поверия, ако пръстените се изработват от друг метал, това ще донесе лош късмет на младото семейство. Лоша поличба според други поверия е, ако пръстените не са точно по мярка. Твърде стегнатата халка може да стане причина за ревност, а за бижу, което се върти прекалено свободно около пръста, се смята, че вещае „негативно стечение на обстоятелствата”.

Вероятно заради италианското поверие за „вената на любовта” в някои страни женените поставят брачните бижута на безименния пръст на лявата ръка. Сред тях са САЩ, Великобритания и Бразилия. В повечето европейски страни обаче халките се носят на дясната ръка.

И до днес важи поверието, че е лош късмет за семейството, ако съпрузите си подават от ръка на ръка халката след сключването на брака. По-страшното обаче е, ако някой от тях изгуби пръстена.

https://mysticallegends.wordpress.com/2012/12/10/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8/

 тагове: брачните, халки

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>