Вълшебните игри от детството, които днес не знаем бр.167

Представяте ли си живота без интернет, мобилни телефони и всякаква виртуална комуникация? Точно така са живели нашите родители, когато са били деца-някъде в средата на миналия век. Технологията е липсвала, всички са излизали навън, за да играят на различни игри.
За една от тези игри разказва Иван Линковски – или просто дедо Ванчо, както го наричат на врачански. Тогава децата на юг от бреговете на река Дунав, в днешната северозападна част на България са играли на “свинкя”.
Ето какво си спомня дедо Ванчо:
„Свинкята се играе от 5 или 6 деца, на 10, 11 или 15 години. По-големите вече не играеха. Първо, вземат се едни тояжки с топчета отпред, изкопава се една дупка в земята, трябва и една дървена топка, може и камък. Който не може да вкара топката в гнездото изгаря, минава му реда, идва следващият”.
На тази игра дедо Ванчо е играл, когато е бил 11, 12-годишен. Сега той е на 84 години. Спомените го връщат назад към детските забавления, когато са играели по цял ден навън. А топки са си правели и от хартия, увита с конци или въженца.
Той си спомня още, че по онова време не е имало и кафета, а само едно ресторантче. Но там младите не са влизали.
Подобно на децата от онова време дедо Ванчo има неизчерпаем източник на енергия. Но днес тя е съсредоточена в излизането с приятели и дълъг престой в селското кафене, където приказките и спомените са една от основните теми за разговор.
Източник: Дарик
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=73973
тагове: вълшебните, игри, детството

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>