Ранните разкопки разкрили бр.167

Най-голямата пирамида в света, мислели я за планина

  серия от ужасяващи останки от човешки жертвоприношения


Източник: Gettyimages

Испанците пристигнали на коне. Закалени от месеци на победни войни, облечени в непробиваеми за враговете им брони и подкрепени от разбунтували се племена, Ернан Кортес и армията му влезли в големия град Чолула готови за бой.

Вижте най-голямата пирамида в света.

Но това било свещено място. Вместо да събират армии, жителите му строяли храмове. Говорело се, че в него има по една пирамида за всеки ден от годината. Хората в Чолула вярвали, че боговете ще ги защитят.

В този ден боговете обаче не направили нищо. Армията на Кортес щурмувала улиците и разграбила града. За няколко часа в кървавата баня на 12-ти октомври 1519 г. загинали около една десета от жителите на Чолула.

Испанците обаче харесали града и се заселили в него. Той станал известен като религиозен център, където има по една църква за всеки ден от годината…

Върху височината до Чолула испанците построили катедрала. Това, което конквистадорите мислели за малка планина, обаче се оказало древна пирамида с гигантски размери. Откритието било направено едва през 1910 г.

Тя има страна от 450 метра и се издига на 66 метра над околния терен. Според Книгата за рекордите на Гинес, това е най-голямата, построена от хората, сграда, с обем от 4,45 милиона кубически метра. За сравнение обемът на пирамидата в Гиза е 2,5 милиона кубически метра.

Дори по времето на Кортес мястото било запуснато и приличало повече на естествено образувание, а не на нещо, изградено от човешки ръце.

Много малко се знае за ранната история на пирамидата в Чолула. Ранните разкопки разкрили серия от ужасяващи останки от човешки жертвоприношения, включително и деформирани черепи на обезглавени деца.

Смята се, че строителството е започнало около 300 г. пр.н.е. Кои са били строителите обаче остава загадка.

Чолула е удобно разположен в мексиканските планини и е бил важен търговски център в продължение на хиляди години, свързващ империите на толтеките и маите.

Кортес го нарича „най-красивият град извън Испания”. По времето, когато го завоюва, това е вторият по големина град в империята на ацтеките.

Самата конструкция е доста необичайна. В действителност това не е една пирамида, а най-малко шест, изградени една върху друга.

Като основен строителен елемент са използвани тухли, направени от кал, чрез смесване с други материали като пясък или слама.

По времето, когато е действал, храмът е бил покрит с украса от черни и жълти насекоми.

Той вероятно е бил изоставен през VII или VIII век. Това и огромните му размери са го спасили от съдбата на останалите индиански храмове в Чолула, които били разрушени от испанците.

http://www.vesti.bg/sviat/naj-goliamata-piramida-v-sveta-misleli-ia-za-planina-6057653

 тагове: голямата, пирамида, света

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>