ИНТЕРЕСНИ ФЕНОМЕНИ БР.167

Снимка: valdezrl / Shutterstock
Знаете ли, че… Мъжете имат 6 пъти по-голям „шанс” да бъдат ударени от светкавица от жените, така сочи статистиката. При това светкавиците не са запазена марка на гръмотевичните бури.Те могат да бъдат причинени от вулканични изригвания, огромни горски пожари, ядрени изригвания, силни снежни бури и големи урагани. Някои учени вярват, че светкавиците са изиграли важна роля в еволюцията на живота. Огромната енергия, излъчвана от тях, може да преобразува някои елементи в основните съединения, които съставляват живите организми

.Изумителни облачни образувания, каквито вероятно не сте виждали

Nicholas T/Flickr (CC BY 2.0)
Лещовиден облак 
Освен една от най-красивите и романтични гледки в природата, облаците са сложен и интересен научен феномен. Независимо от формата и външния им вид, те са направени от едно и също – кондензирана вода и лед.Когато слънцето нагрява земята, водата се изпарява и се отправя нагоре. Когато разпръснатите водни частици се струпат на едно място се формира облак. Ако към него се присъединят още водни кристали и продължи да расте, в крайна сметка ще стигне обратно до нас под формата на дъжд или сняг. В противен случай облакът просто се изпарява във въздуха.Въпреки че за нас различните облачни образования може да изглеждат произволни и неописуеми, има строга система за класификацията им, която е единна по цял свят. Те са категоризирани на базата на формата, височината, начинът им на формиране и други особености.За щастие не е нужно да сме метеоролози, за да се насладим на красотата на различно оформените и цветни облаци.Ето една колекция от невероятни облачни образувания, сред които със сигурност ще има такива, каквито не сте виждали на живо.

Nicholas T/Flickr (CC BY 2.0) Лещовиден облак

Освен една от най-красивите и романтични гледки в природата, облаците са сложен и интересен научен феномен. Независимо от формата и външния им вид, те са направени от едно и също – кондензирана вода и лед.Когато слънцето нагрява земята, водата се изпарява и се отправя нагоре. Когато разпръснатите водни частици се струпат на едно място се формира облак. Ако към него се присъединят още водни кристали и продължи да расте, в крайна сметка ще стигне обратно до нас под формата на дъжд или сняг. В противен случай облакът просто се изпарява във въздуха.

Въпреки че за нас различните облачни образования може да изглеждат произволни и неописуеми, има строга система за класификацията им, която е единна по цял свят. Те са категоризирани на базата на формата, височината, начинът им на формиране и други особености.

За щастие не е нужно да сме метеоролози, за да се насладим на красотата на различно оформените и цветни облаци.

Ето една колекция от невероятни облачни образувания, сред които със сигурност ще има такива, каквито не сте виждали на живо.

Mammatus

Craig Lindsay (CC BY-SA 3.0), Wikimedia Commons
Anton Yankovyi (CC BY-SA 4.0), Wikimedia Commons
Michael Dorogovich/ Shutterstock
Обаци-наковални
Yurio1978/ Shutterstock
Полярни стратосферни облаци
Alan R. Light/Flickr (CC BY 2.0)
Wikimedia Commons
Undulatus Asperatus
Agathman (CC BY 3.0), Wikimedia Commons
Ave Maria Mõistlik (CC BY-SA 3.0), Wikimedia Commons
Облаци на Келвин-Хелмхолц
GRAHAMUK (CC BY-SA 3.0), Wikimedia Commons
www.rodjonesphotography.co.uk (CC BY 2.0), Wikimedia Commons
Тръбовидни облаци
Daniela Mirner Eberl, (CC BY-SA 3.0), Wikimedia Commons

Mick Petroff (CC BY-SA 3.0), Wikimedia Commons

http://www.obekti.bg/chovek/izumitelni-oblachni-obrazuvaniya-kakvito-veroyatno-ne-ste-vizhdali

 тагове: Изумителни облачни образувания

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>