ФУНДАМЕНТ

Една италианска пословица гласи: „Който стъпва бавно, стъпва сигурно, а който стъпва сигурно, стига надалеч“. В нашият забързан свят  не е лесно да запазиш самообладание. Всички бързат, често без посока и ориентири, и накрая   се ядосват, когато не достигнат  поставената цел.
Думите „сега“ и „тук“ са на днешното време. Искаме веднага да успеем, бързо да натрупаме пари, без усилие да осъществим мечтите си. Но установяваме, че усилието все пак е необходимо, а бързината често води до катастрофа.Когато тръгнем по трудния път разбираме, че основата, стабилността и търпението  са от   голямо значение. Дългият път изисква сериозна физическа и психическа качествена подготовка. Големите цели се постигат  най-  вече от търпеливите. За да стъпваме здраво и сигурно, ни е необходим солиден фундамент.
860_9443f3a6ae711567c39f28a139021385Ервин Шрьодингер/1887-1961/ е велик австрийски физик и философ на науката. През 1921 година става професор в прочутото Висше техническо училище – Цюрих, Швейцария.   След идването на Хитлер на власт, той бяга от Германия.  През 1941- 55 година  е директор на Института за перспективни изследвания в Дъблин-  Ирландия. От 1956 до смъртта си е професор по теоретична физика, във Виенския университет.
Шрьодингер е не само физик, а и  преводач.  Превежда Омир от старогръцки на английски, също така  провансалски поети на немски език.Той е скулптор,турист, професионален алпинист и запален любител на театъра. Интереса му към изкуството води до първото му сериозно научно постижение-  създава метрична теория на цветовете. Тя е в основата на съвременното ни разбиране за тях.
Истинският  му пробив обаче предстои. През 1926 година, в серия от шест публикации разработва вълновата механика- едно от най- забележителните интелектуални постижения в историята на физиката.
Съвременното развитие на науката и технологията е немислимо без постиженията на вълновата механика, която е един от вариантите на квантовата механика.
През 1947 година в Дъблин, публикува  книгата си „Какво е животът?“. С нея, той   предизвиква истинска интелектуална революция в биологията и генетиката. Откривателите на структурата на ДНК- Крик и Уотсън признават, че вдъхновението за това епохално постижение дължат на Шрьодингер.
Здравият интелектуален „фундамент“ на Ервин Шрьодингер изгражда, голяма част от фундамента на съвременната наука.
 Автор: Георги Караджов

 тагове: фундамент    

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>