ВЕРОУЧЕНИЕ

786971
 ИСАВ И ИАКОВ
(Битие, гл. 25- 28)
Двамата сина на Исаака. Дълго Исаак и Ревека били бездетни.Те  се молили горещо на Бога да им даде деца. И Бог чул молитвата им. Добил им два сина близнаци.: Исав и Иаков. Исав се родил пръв, затова се смятал за първороден.Той бил едър и снажен, с космато тяло. Занимавал се с лов и прекарвал повече на полето. Затова станал груб, буен и лекомислен.Той често наскърбявал родителите си.  Без тяхно съгласие се оженил за идолопоклонка. Иаков бил кротък и срамежлив. Занимавал се със скотовъдство и затова се навъртал повече около къщи. Майката обичала повече нежния и скромен Иаков, а Исаак обичал повече Исава.
Исав продава първородството.Един ден, Иаков сварил леща. В това време Исав се върнал от лов, изморен и изгладнял. Като видял гостбата, помолил брата си да му даде да яде. Но Иаков му казал:
- Ще ти дам, ако ми отстъпиш първородството!
- Защо ми е пръвородството, когато умирам от глад!- отвърнал Исав. И му се заклел, че се отрича от първороството си.
Така, лекомисленият Исав отстъпил своите права за паница леща.
Исаак благославя Иаков. Без да знае, че Исав продал вече пръвородството си. Исаак му поръчал да улови дивеч, да го сготви и му го донесе да яде, та да го благослови. Ревека чула всичко.Тя искала Иаков да получи благословията., затова наредила да да се заколят и сготвят две ярета. Сетне повикала Иаков, обвила шията и ръцете му с кожа, за да наподовява косматото тяло на Исав. И го пратила с гостбата при Исаака. Иаков дошъл при престарелия си баща и го целунал. Исаак го благословил като първороден син, без да го познае.
Когато Исав се върнал, Исаак разбрал грешката си.Но по Божие внушение, той не отминил даденото благословение.
Исав се разгневил люто. Той намразил брат си и му се заклел да го убие.
Бягството на Иакова. Ревека се научила за заканата  на Исава. Тя посъветвала Иакова да избяга в Месопотамия при нейния брат Лавана.
Иаков послушал майка си. Простил се с нея и тръгнал сам на дълъг път.Вечерта замръкнал на полето. През нощта сънувал чуден сън: стълба, опряна о земята достига с върха си небето. По нея слизали и се качвали ангели. На върха й стоял самия Бог, Който му казал:Аз съм Господ, Бог на твоя отец Авраама и Бог на Исаака. Земята, на която лежиш, ще я дам на тебе и на твоето потомство, което ще бъде многобройно, като земния пясък. Чрез тебе ще бъдат благословени всички народи по земята. Не бой се! Ще  те пазя навсякъде и ще те върна пак в тая земя.
Иаков станал сутринта рано и с молитва благодарял на Бога. Мястото, гдето спал, нарекъл дом Божи.
Иаков в чужбина. Иаков бил приет с радост от вуйчо си. Благодарение на него, Лаван забогатял. Забогатял също и Иаков. Сдобил се с много овце, камили и друг едър  добитък. Той бил щастлив баща- имал 12 сина.
Иаков се връща в Ханаан. Иаков живял 12 години в Месопотамия. Домъчняло му за родния край и по Бижие внушение, тръгнал да се върне. Когато наближил пределите на своята родина, изпратил вестители да кажат на Исава, че си иде. Вестителите се върнали и съобщили на Иакова, че брат му иде да го посрещне с 400 души. Иаков помислил, че  ще го нападне, затова наредил слуги да пазят домочадието, стадата и целия керван, а сам прекарал нощта в усърдна молитва. Когато се молил, Бог му открил, че ще се нарича Израил, а народът който ще произлезе от потомството му, ще се казва израилски народ.
Гневът на Исава отдавна бил минал. Двамата братя се срещнали на сутринта и се прегърнали. Разплакали се от радост. Иаков отишъл при баща си Исава. А Исаак бил вече много стар. Той умрял скоро на 160 години. Иаков станал патриарх. Той продължил да пази истинската вяра и Божиите обещания.
Предостави: Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>