Тракийската куполна гробница в Поморие бр.159

  е единствената по рода си на целия Балкански полуостров

Античната тракийска куполна гробница Хероон е тайнствено и мистично място, датиращо още от II – IV в.пр.н.е и е обявена за паметник на културата от национално значение. Гробницата се намира в град Поморие и е разположена под насипа на могила в местността, наречена “Палеокастро”.
Археологическите находки свидетелстват, че в тази гробница – мавзолей е погребано богато семейство от Анхиало и там понякога са се организирали религиозни церемонии в чест на заможната фамилия.
Тази забележителна находка е открита през 1888 година. Тя е единствената по рода си на целия Балкански полуостров и е най-голямата гробница в страната ни. Архитектурата и е смесица между тракийското гробищно строителство и римската строителна техника. Заради своя полуцилиндричен свод е считана за невероятен паметник от античния период, тъй като подобен свод не се среща при никоя от сградите, съградени през Античността.
Внушителният монумент е направен от камък и тухли, съединени помежду си чрез хоросан. Впечатление прави кухата колона в центъра, която се разширява като гъба и се съединява с покрива на гробницата  
Зданието се състои от кръгла камера с диаметър 11.6 м. и височина 5.5 м., а коридорът е с дължина от 22 м. Има и няколко по-малки помещения. През лятото гробницата е отворена за посещения от Сряда до Неделя, така че всички туристи които са на почивка в Поморие могат да я посетят. През зимния период трябва да се направи предварително заявка.
предостави Яким Пенев

 тагове: тракийска, куполна, гробница, Поморие

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>