ДЕН, КАТО ВЕК

Денят, не всякога си личи от сутринта. Понякога очакваш интересни събития, а получаваш големи разочарования. Друг път ставаш „с краката напред“, но поредица от успехи и надежди променят настроението ти.В редки моменти, денят ти е наситен с толкова напрежение, възторг, униние, страдание, че в неговия край имаш чувството, че той е продължил седмици, даже месеци.
Такива дни оставят трайна диря и никога не се забравят,защото случилото се тогава, захранва или изтощава целия ни останал живот.
W4ER6aSlhb0Едно от най- забележителните произведения на големия съветски и руски писател Чингиз  Айтматов, се нарича „Денят по- дълъг е от век“.Основната причина за големия успех на съвременните телевизионни сериали е, „способността“ на техните автори да наситят всеки епизод с толкова събития, колкото рядко се случват за години „нормално“ човешко съществуване.Великите театрални драматурзи са в състояние с една своя пиеса да „разкрият“ и обяснят, явления с многогодишна история и въздействие.
Да не забравяме и субективното отношение на всеки човек,“обикновеният“ ден за един човек, може да е „ден-век“ за друг.
c3aa3fc1df06bdc1dca749a29663c8aaХайнрих Бьол /1917-1985/ е германски романист.Отказва да участва в Хитлерюгенд. През 1939 година, принудително е включен в програма в подготовка на сержанти за германската армия.Многократно е раняван на Източния и Западния фронт.В 1945 година е интерниран в пленнически лагер в Източна Франция, а през 1949 година публикува първия си роман- „Влакът беше точен“.Става световноизвестен през 1959 година, с романа си „Билярд в девет и половина“.В него, действието се развива в рамките на един ден.Чрез реминисценция и ретроспекция се проследява развитието на 3 поколения германци,от периода на царуване на кайзер Вилхелм, до започналия  през 1950 година просперитет на „Нова Германия“.
През 1963 година изненадва с „Възгледите на един клоун“. Отново в рамките на един ден, героите се разкриват чрез  серия от телефонни разговори помежду си.
Романът„Групов портрет с дама“ /1971/ под формата на доклад, чрез интервюта и документи разказва историята на главната героиня Лени Пфайфер. В 1971 година получава Нобелова награда по литература.Като виден общественик, Бьол твърдо и последователно осъжда фашизма и фашистката, както и всяка друга тоталитарна идеология.
За първи път в световната литература, великият писател и хуманист Хайнрих Бьол, разкрива изключителното значение на   литературното произведение за един ден.
Понякога само ден може да ни приближи до вечността.
 Автор: Георги Караджов

 тагове: ден, век

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>