ЛЪЧЕНИЕ

Светлината е жизненоважна за  съществуването ни. Електричеството е неразделна част от нашия бит.Топлината е от решаващо значение за човешкия организъм. А дали сме си задавали въпроса, каква е тяхната същност, че те представляват потоци от частици.
Електроенергията е поток от елементарни частици- електрони.Светлинните лъчи се изграждат от други частици- фотони.Те не могат да се забележат от човешкото око, но са навсякъде около нас.Могат да стимулират жизнените ни процеси или да ги блокират.  Потоците от частици наричаме  лъчение.
Правилното разбиране на въздействието на светлината и електричеството е от решаващо значение за човешкото съществуване. Всяко човешко същество притежава свое „излъчване“. Някоú хора ни въодушевяват да извършим забележителни неща, а други обратното, непрекъснато ни демотивират.
В историята на науката има няколко забележителни фамилии със съществен принос,в определени научни области.Френската фамилия Бекерел има особена връзка с лъченията.
Antoine_BecquerelАнтоан Сезар Бекерел /1788-1878/ е един от създателите на електрохимията. Той е член на Парижката АН и професор по физика в Националния музей по естествена история. Синът му, Александър Едмон Бекерел /1820-1891/ е сред създателите на фотохимията. Един от основоположниците на фосфоресценцията,която е особеното излъчване на определени вещества, под действието на външно лъчение. Той, като баща си става професор по физика в Националния музей по естествена история.
250px-Henri_BecquerelНо най- голяма слава придобива следващия от „научната династия“-Антоан Анри Бекерел /1852-1908/. Първоначално работи, като пътен инженер, след това, като асистент на баща си Александър Едмон Бекерел. През1888 защитава дисертация върху поглъщането на светлината. През 1889 става член на Парижката АН, а през 1892  година по наследство професор по физика в Националния музей по естествена история.Изучава спектрите на фосфоресценцията на урановите съединения.
Великият математик и философ Поанкаре изказва160px-Poincare_larger предположението за връзката между фосфоресценцията на тези съединения и новооткритите рентгенови лъчи.Но се оказва, че греши.През 1896г година,Анри Бекерел доказва, че става дума за нов вид лъчение. Това е откриването на радиоактивността.
Бекерел открива способността на лъчението да йонизира въздуха и почерня фотоплаката, и идентифицира, че частиците, от които е изградено са електрони.Той идентифицира също  и  
първия случай на радиоактивно увреждане.
Едва след това, съпрузите Пиер и Мария Кюри изолират радиоактивните елементи радий и полоний.JDeeK5n3DwE
Тримата поделят Нобеловата награда по физика през 1903 година. „Излъчването“ на фамилията Бекерел довежда до „идентифицирането“ на радиоактивността.
Автор: Георги Караджов
тагове: лъчение 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>