ДАВИД

 786971

( I кн. Цар. гл17; 28 II кн. Цар. гл. 1- 9 )
Давид се прочува. Веднъж, филистимците обявили война на евреите и нахлули в земята им. Саул бързо събрал войски, за да спре неприятеля и да го изгони. Евреи и филистимци се срещнали. Никоя войска не смятала първа да нападне.Тъй, минали няколко дни. Тогава, пред евреите застанал едър, снажен и силен филистимец, въоръжен от глава до пети, на име Голиат. Той се провикнал горделиво:
- Защо да се бият двете войски и да се дават жертви? Нека излезе един от вас, да се бие с мен! Ако ме победи и убие, ние всички ще се покорим и ще ви бъдем роби.
Няколко дни наред, Голиат повтарял поканата си и ставал все по- горд и по- дързък. Никой от евреите не смеел да излезе насреща му при все, че Саул обещавал големи награди. В това време, в стана при войниците дошъл Давид, да споходи своите братя и да им донесе храна. Чул подигравките на Голиата и му домъчняло. Той не можел да търпи дръзкия Голиат и поискал да се бие. Саул му позволил и му дал шлем и ризница.Давид не взел войнишкото облекло. Взел само прашката си и пет обли камъка. Голиат го погледнал насмешливо.”Като на куче ли идеш при мен, с твоята прашка?- рекъл му той. А Давид спокойно отговорил:” Ти идеш срещу мен с оръжие в ръка, а аз с Божието име.” И веднага турил камък в прашката, завъртял я и ударил Голиат право в челото. Голиат паднал на земята. Давид изтичал, измъкнал меча му и го убил. Филистимската войска се разбягала уплашена и напуснала пределите на еврейското царство. Давид се прочул след тази победа. Народът го обикнал.
Царуването на Давид. Скоро, Саул загинал в нова война. Тогава, народът единодушно избрал Давид за цар.
Давид, отначало водил няколко победоносни войни. Той покорил околните народи и ги накарал да му плащат данък. Превзел и град Иерусалим, който дотогава бил още в ръцете на хананеите и го направил своя столица. Давид положил големи грижи за държавата си. Той създал добри закони, назначил справедливи съдии и си избрал честни и умни съветници
Давид бил строг изпълнител на Божията воля. Когато, понякогаж съгрешил , той се разкайвал горчиво и молил Бога да му прости. Давид искал да съгради величествен храм, който да замести скинията. Бог, обаче му открил, че това ще направи неговият син.
Давид бил и поет.Написал много духовни песни, наречени псалми, събрани в една книга- псалтир. В тях възпял Божието величие и мъдрост.Божията сила, доброта и справедливост.
Бог открил на Давид, че от рода му ще се роди Спасителят на човечеството. И Давид пророчествувал за раждането на Спасителя. В псалмите си, той Го наричал Син Бижи и говори за Неговата смърт, възкресение и възнесение.
Давид царувал 40 години
предостави Мария Герасова
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>