Начина да посеете у детето любов към книгите бр.173

7 начина да посеете у детето любов към книгите

Книгите са наистина важна част от развитието на малчуганите и родителите са тези, които трябва да им го покажат
Толкова е лесно да накараме днешните деца да се интересуват от книги и да прелистват страниците им с трепет, докато малките им главици жадно попиват написаното. Когато компютри, таблети, мобилни телефони, телевизия и видео игри дебнат от всеки ъгли, очевидният първи избор за занимание на всяко дете, което иска да запълни свободното си време, би бил една старомодна книга.
Ясно ви е, че горе написаното е саркастично.
Всеки родител е разбрал горчивата истина, че да накара детето си да се интересува от четене, когато го заобикалят толкова много отвличащи вниманието неща, е изключително трудна задача. Замислете се кога за последен път самите вие отворихте книга. Ако искате детето ви да се вълнува от книгите и да чете с интерес и желание, първото нещо, което трябва да направите е, да му покажете, че самите вие обичате да четете и това занимание е изключително!
Има много начини, чрез които да възпитате у децата си любов към книгите и писаното слово, но вие решавате към кой от тях да протегнете ръка и как да го използвате.
Ето няколко предложения. Може би сред тях ще откриете онова, което ще запали у вашия малчуган страстта към четенето. 
Четете във всеки удобен момент и всяка свободна минута
Не е нужно да дойде време за лягане, за да отворите книга заедно с вашия малчуган. Всички знаем как в края на деня възрастните са изключително уморени, след като цял ден са били на работа, занимавали са се с домакинската работа и са подготвяли следващия ден. Това често води до пропускане на приказката за лека нощ, което пък от своя страна бавно, но старателно изгражда у детето незаинтересованост към книгите. Времето преди лягане не е единственото, в което можете да седнете и да почетете. Четене на вашите деца винаги когато можете.
Не се нуждаете от много време, за да почетете
След дълъг и изтощителен ден повечето родители искат просто да седнат и да се отпуснат пред някое развлекателно предаване по телевизията, за да изпуснат насъбралото се напрежение. А защо да не замените телевизора с книга? Изключете телевизора, компютъра и звука на телефота си и седнете да почетете. Вашият наследник може би ще последва примера ви. Можете да разгърнете някоя книжка заедно или да четете всеки сам за себе си. И в двата случая ще бъде ползотворно.
Опитайте да подреждате книгите на отредения им рафт, за да бъдат лесно откриваеми
За децата е доста трудно да изберат коя книга ще четат, ако книжките им не са на мястото си. Определено конкретно място за детската библиотека и винаги оставяйте книжките на мястото им.
Убедете детето, че книгите са забавни
Подкупете детето си с бисквита или някое друго лакомство. Книжарниците са толкова забавно място за децата. Някои имат обособени кътове за малчуганите, а в други позволяват на малките човечета да обхождат рафтовете и да прелистват страниците, избирайки сами новата си книга. Като водите децата си на такива места вие им предоставяте чудесен начин да поддържат вълнението си от книгите и четенето.
Различни книги? Онова нещо, наречено „библиотека“ все още съществува!
Библиотеките са едно изключително и вълшебно място, пълно с всякакви истории. Страшни истории, тъжни разкази, весели и смешни приключения, приказки за храброст, легенди за вълшебства… и всичко това събрано на едно място. Освен това ще ви спестят доста пари. Направете читателска карта на своето дете и нека то само взима и избира книгите, които да прочете.
Читателските карти крият и друг интригуващ момент, който би вдъхновил детето да чете — на тях се отбелязват взетите и върнати книги. Превърнете ходенето до библиотеката в игра, в която събирате точки от прочетените книги.
Никое дете не отказва приказка за лека нощ, прочетена след определения за лягане час
Дайте им допълнителни 15 минути, преди да изгасите лампите и да ги оставите да се отправят към страната на сънищата. Оставете ги сами да изберат книга и после я разлистете заедно с тях. Никое дете не отказва да си легне след уреченото време.
Говорете за това, което четете
Подобен разговор ще помогне на детето да разбере по-добре книгата, нейните герои и история. Подтикнете го да развихри въображението си, измисляйки нови приключения на любимите си герои. Окуражавайте го също така да разказва само прочетеното, така както го е разбрало. Не го поправяйте ако сбърка сюжета, дайте свобода на писателя в него, който със сигурност би разказал историята различно от това, което е напечатано върху страниците.
http://fakti.bg/kultura-art/208010-7-nachina-da-poseete-u-deteto-lubov-kam-knigite
 тагове: детето, любов, книгите

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>