РОДНОТО МЯСТО НА ОРФЕЙ

Известно е ,че бащата на Орфей се е  наричал Ойагър.Той е бил бог на едноименната река.
Според митологията името Ойагър е равнозначно на Мелеагър.За Мелеагър може да се намери повече информация, отколкото за Калиопа.Ето защо не е трудно да научим държавата в ,която е роден или царството (както е било по-популярно за времето си).Може да установим и града в който е живял,както и неговите роднини.
Меле акър е син на Ойней и Алтея от Калидон -град в царството на Тестий.Тя се омъжила за Ойней,който бил от рода на Партаоните дядо му се казвал Портей.Алтея имала двама братя известни като Тестиди и сестра,чието име е Леда.Леда е съпруга на Тиндарей,който е бил цар на Спарта на Агамемнон, и на близнаците Полидевк и Кастор,известни още с името Диоскури.Ойней и Алтея са имали 6 деца.Най – големият син бил бащата на Орфей – Ойагър (Мелеагър).
В митологията е загатнато ,че негов баща е бил Марс. От шестте деца на Алтея по -известни са:Тидей,който умира млад в похода на “Седемте срещу Тива”.Той е баща на Диомед известен от Троянската война.Известна е също Деянира,която се оженила за Херкулес-най-силният мъж на света и за когото има много писане в митовете и легендите на елините.
Колкото до малката разлика,която се забелязва в името на Мелеагър и изобщо за самото име и неговия произход има обяснение.Макар и прикривано,но името на Мелеагър показва неговият истински баща -Елимелех от Юдейски Витлеем “Книгата Рут”от Библията.Ето защо Агар каквото е истинското име на бащата на Орфей е предхождано от Меле-х.
Агар е име,което се среща в Библията.Това е египтянката,която е била слугиня на Сара-съпруга на Авраам.От нея Авраам има син Исмаил-това е първородният му син.Исмаил е имал много деца от различни жени,така,че е възможно Елимелех да е бил един от наследниците на Исмаил.
Елимелех по неизвестна причина се е наложило да напусне Витлеем.Неговата съпруга се нарича Ноемин.Те имали двама сина-
Маалон и Хелеон.Страната в която отиват да живеят е Моав или Моавската Земя.Моа може и да е Тоа или Ато -Атолия.
По неизвестни причини Елимелех е умрял и е погребан в Моавската земя.Синовете и се оженили за моавки,чиито имена били Рут и Орфа.Те умрели млади.След като загубила и тях Ноемин решила да се махне от тази негостоприемна за нея страна и да се върне във Витлеем.
Тя увещавала снахите да останат при родителите си,но Рут тръгнала с нея.Във Витлеем тя се оженила за родственик на Елимелех,чието име е Вооз.Родил им се син,който нарекли Овид.
Овид станал баща на Есей.На Есей му се ражда син Давид-това е цар Давид,който е поет,войн.От неговото потекло е Исус Христос.
За Орфа няма записано повече,но тя си остава в Моавската земя.
Родното място на Орфей-гр.Калидон е известен с Калидонския лов.От легендите и описанията на лова се знае,че огромен глиган нанасял щети в стопанството на Ойней и Алтея.И когато животното изровило ябълковите дръвчета,засадени и обграждани с любов от семейството търпението се изчерпило.Мелеагър решил да го убият, но не се е решавал сам и затова събрал всички свои приятели герои от съседните държави,за да се справят с него.
Навярно описанието на този лов е направено от Орфей,защото той е присъствал на него под името Панопей.Глигана е убит,но последиците са катастрофални за града и семейството.Въпреки,че броят на ловците е бил около 40 души,в самият лов убити от глигана са четирима души-Пелагон,Хипалион,Енесей Хипакоонов и Анкей -синът на цар Ликург-цар на съседна Аркадия.
За да отмъсти за смъртта на сина си-Ликург напада град Калидон с т.н.курети-войни и хразрушава града и навярно взима пленници сред които има вероятност да сà били и Калиопа и Орфей.
Аркадия се е намирала на територията на рида Алабак,а е възможно и на част от Чепинското корито.
На този лов Мелеагър убива двамата си вуйчовци-двамата тестиди.Заради тяхното грубо отношение към Атланта,единствената жена участвала в лова.Алтея се самоубива,разкъсвана от противоречиви чувства между син и братя.Легендата гласи,че тя е извадила скритата при раждането му изгорена част от дърво и я запалила,за да изгори.Орисницата е предсказала,че ако дървото изгори живота на Мелеагър ще свърши.
Прави впечатление,че половината от присъстващите на лова са аргонавти.Тук са братята Диоскури дошли на бели коне.Тук е Нестор от Пясъчен Пилос,Акаст-синът на цар Пелий и Херкулес,тук е синът на Авгий-Филей и синът на цар Егей -Тезей.В описанието са  записани имената на Теламон и Пелей на които синовете Аякс Те лимонов и Ахил участват в Троянската война.
Много са имената на познати ни от похода на аргонавтите и от Троянската война герои.Най-важното обаче е къде се е намирал Калидон.Веднага мога да отговоря,че това е днешното село Равногор,което се намира близо до Брацигово-Пазарджишко. Недалеч от него се намира летовище “Атолука,новото име на което е “Васил Петлешков”.Ако направим анализ на този топоним ще видим ,че ако разместим сричките ще получим името на държавата – Ато-Атолия.Лука е Кали,но има още по-сигурни доказателства.Главният град на Етолия е бил Плеврон.И до днес съществува местност  Плеврон и Плевренски мост. Те се намират в местността Дренето.
Именно там се е  намирал Плеврон.
Тук е поставено съзвездието Близнаци.То обхваща целият Равногорски рид,разположен между реките Въча и Стара ръка-Пещерска.Може да се каже,че Равногорски рид заема най-източната част на Баташка планина.Както Брацигово,така и Батак и Баташка планина са на името на двамата братя Полидевк(Полукс)и Кастор. Още повече,че тяхната майка е Леда от Плеврон.
Пак в този дял има крепост -Жаба крепост,чието старо име е Батрахокистрон,което ще рече Братята Кастор или само Брата Кастор.Най-високите върхове и най-ярките звезди алфа и бета са кръстени на Дискурите,които са били обожествяване в онова време. Легендите за тях са известни.
Интересно е името Мелеагър-Агар,което впоследствие става Огор и от него Орф.През с.Равногор протича р.Равногорска.В това име може да се открие Огор.Селото е разположено в подножието на красивия пирамидален връх св.Неделя висок 1539 метра.
Под него и около него се простира обширна високопланинска заравненост сред която меандрира река Равногорска,която преди това се е наричала Евен.
Сведенията за Калиопа са по-оскъдни.Това,което успях да открия за нейните родители е следното:
1.Дъщеря е на Идас и Марпеса
2.Идас е от Масения.Отличавал се е с голямата си храброст.
3.Марпеса е дъщеря на Евен,което ни навежда на мисълта,че тя е била от Равногор.За нея има легенди,че е била отвлечена от Аполон,но Идас я спасил.Била известна с хубостта си.
4.Красивата им дъщеря също е била отвлечена от Аполон, затова се казва,че Орфей е син на Аполон.
По името на Орфей личи,колко много е обичал и уважавал баща си,дядо си и прадядо си.Името Орф е взаимствано от Огор – Агър и от Портей.Орфей е известен и с други имена-Ортей ,Пантей, Пантой.Заради това име вероятно бива отъждествяван с Пентей-внука на Кадъм и за кратко цар на Беотийска Тива,но после е разкъсан от пияни вакханки,сред които са били и майка му и леля му.
Орфей е получил много добро образование.Може да се каже ,че е бил всестранно развита личност.Основната му работа е била -жрец -свещенослужител и лекар.Като жрец е гостувал на много места,така както днес епископите посещават и други епархии и държави,когато ги поканят.
Така може да се обясни посещението му в Египет,за което не съм намерила следи,но вярвам че има връзка.
Орфей със сигурност е бил свещенослужител в Перперикон.
Мисля,че може би споменатата в Похода на аргонавтите-стръмна и скалиста Либетра – да е Перперикон.Преведено името означава Твърдта Божия Ида.Имало е също име Писа(Ниса)Ида,което се споменава в “Географията” на Страбон.”Олимп на Писа Ида”под Ида се подразбира Земното небе Едем.
Орфей е бил жрец на Аполон.Имало е и други жреци на Аполон,които са известни-Аний на Атина-Пловдив,Хриз или Бриз на гр.Хриза или Бриза,а може и Пиза или Низа.
Известно е,че неговата дъщеря е била отвлечена и дадена на Ахил по време на Троянската война и зареди нея се скарват с Агамемнон.На някои места наричат Аполон богът Панофейски.
От Пантой името му се записва Пантеус. Прави впечатление,че титлата му пан не остава в най-популярното име-Орфей.Остава името на прадядо му Портей от Пор Тей.
Майка му Калиопа се е казвала Клеопатра или Клеопарта.
Кали е дошло от Калидон.Патра или Парта от фамилията на Ойней и Мелеагър.Дядото на Калиопа е бил царя на Месения Афарей.Освен Идас – бащата на Калиопа той е имал брат близнак-Анцей.
Орфей е вярвал в Бога,който е създал Небето от твърд.Той е знаел тайните на Небесното царство и ги е предал на Евмолп и цар Мида.Евмолп също се е занимавал със свещенослужение и като Орфей е привличал много хора в неговия храм на проповедите му.
Така,че зад Орфизъм прозира служението на Истинския Бог, на Бога на Ной,на Авраам и Яков.Орфей е имал знание за Месията,още тогава са съществували предания за това кога ще се роди.Това са знаели влъхвите,които са живяли на територията на Райската градина.
Мисля,че Орфей е убит в тракийския град Исмар,разположен на десния бряг на Исмарски Хебър,това е в близост до Първомайското село Езерово,известно с пръстена от Езерово.
Също смятам,че Орфей е бил много възрастен,по време на Троянската война и е бил жрец на Троя и съветник на цар Приам.
Имал е деца,от който са известни имената на трима синове- Хиперенор,Полидамант и Евфорб.И тримата загиват във войната.Името на Евфорб  прилича на Орф.
Колкото до легендата за Евридика това преживяване се е случило на един от синовете му.Мъката в семейството е била голяма,като са наблюдавали страданието на детето си.Орфей е описал тази случка,но тя не се отнася за него,а за неговия син.
Но тази легенда е толкова разпространена в света и много затрогваща и едва ли някой ще повярва,че това се е случило на сина му.
Предполагам,че съпругата на Орфей е сестра на Хекуба,а може и близка родственица.
Излиза,че Орфей е имал връзки с Юдейски Витлеем и е знаел за произхода на баща си.По това време все още Давид може и да не е бил роден,но е възможно и обратното-Исмаил и неговите наследници да са били роднини с Елимелех,особено,ако се опираме на името на Ой Агар.А това означава роднина на Авраам,който е много известен от Библията.
Обобщение:
Орфей е роден в Родопите в днешното село Равногор Пазарджишко -някога това село се е наричало Калидон. Баща му е Ой Агър(Мелеагър),негови родители са Ойней и Алтея.Ойней е от рода Партаон. Негов баща е Портей,а братята му са Лаокаоон и Цикъл (Аргонавтика).
Алтея е дъщеря на цар Тестий от Плеврон – главен град на Атолия или Етолия.Тя има двама братя Тестиди – Токсей и Плексип и една сестра – Леда.Последната е омъжена за Тиндарей,който е бил цар на Спарта.Децата и са много известни- Хубавата Елена, Клитмнестра,Полидевк и Кастор.Момчетата са близнаци и са известни като Диоскури.Обожествявани от едоните,аргонавтите, участници в Калидонския лов.
Алтея и Ойней са имали 6 деца,три момчета и три момичета.
Мелеагър е най-големия.Известни са още Тидей-бащата на Диомед и Деянира-съпругата на Херкулес.От тук и роднинството с Херкулес. Тидей е бил участник в Похода на Седемте срещу Тива (Беотийска Тива) където намира смъртта си.
Майката на Орфей – Калиопа или Клеопатра е дъщеря на Идас и Марпеса.Идас е син на Афарей – царя на Месения.Идас е син на Афарей – царя на Месения.Идас е също аргонавт.Негов брат близнак е Анцей.
Марпеса е дъщеря на Евен.Тя е била много красива и е отвлечена от Аполон,но спасена от Идас,за когото се оженила. Изглежда същата участ е постигнала и Калиопа,защото в легендите за Орфей някои пишат ,че е син на Аполон.От името обаче личи,че той е син на Меле Агър или Ой Агър и правнук на П-Ортей, от където е Орфей.Имената под които е известен още са:Панопей, Панфей, Пантей, Пантой, Пантоус достигнало до нас като Орфей.
Орфей е роден на територията на съзвездието Близнаци и от там е наричан Vates(Братец).Погребан е на територията на съзвездието Лебед (Малкото лебедче) – затова е наричан кикон.

IMG_20161118_125213

IMG_20161118_125154

Автор : Парашкева Фичева

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>