Имената на Пловдив и техния произход. Продължение

1_1214_226_39

                     Неизвестните имена на града ни

                                         1. Атина
Името произхожда от Палатина-съкратената форма на Филипополатина. Това име се среща по монетите сечени през пред римския и римския период в Пловдив.От тук и гърците го наричали Атина,но това наименование не е свързано с богинята на мъдростта,както това е при гръцката столица. За Атина или Праатина се споменава в Диалозите на Платон и неговия труд “За Държавата”.
Когато египетския жрец Сонхис разказва на Солон за Атлантида той отделя внимание и на Атина- град и област съседен на майката-континент както са наричали главния град на Едем или Небето на Земята.
Атлантида не е континент, а град и област както и сега има столица-София,Голяма столица и Област. В териториалното райониране няма големи промени.Град Атлантида е бил построен на остров и то в съзвездието Малка мечка,но земното съзвездие.
В географското описание на Атина на Платон и гръцката столица  Атина има големи различия. Той се опитва да обясни защо и на какво се дължи разликата- това са вътрешните и външни земни сили. Атина е описана като местност сред равнина,която е много плодородна.Околните планини били покрити с гъсти гори,имало е достатъчно пасища,водите били в изобилие,а светилищата били около извори.
В самият град имало светилище на Вулкан и Атина, в митологията на Аполон и Диана,които са били деца на Латона,и са родени на о-в Делос. Храмовете са били охранявани от войници. Старият град е бил ограден. Платон обяснява,че от потопа и други катаклизми релефа на Атина толкова се е променил ,че заобикалящите я планини изчезнали,водите се изгубили и т.н.
В действителност нищо не е изчезнало.Планините около Пловдив си съществуват -достатъчно е да се изкачим на някое от тепетата и да се насладим на гледката на Пловдивското поле,на Родопите и Стара планина.
 За да се открие ,че Атина на Солон и Платон, която е съседна на Атлантида е Пловдив-заслуга имат гърците. Те са съхранили и митологията и най-древната ни история.
При нас е запазена топонимията,както и релефа,най-важното доказателство за съществуването на звездна карта,изградена от скали с различен състав и строеж.
От “География”-та на Страбон пък научаваме,че Давкалион (Ной) е погребан в Атина т.е. Пловдив и затова Твърдта на Ной или Йон. Предполагам ,че преди потопа в Палата на времето или Божията обсерватория е работил Ной,който пръв е забелязал,че земната ос се накланя опасно. Това го е накарало да се допита до Енох,който го предупреждава какво ще стане и какво да направи Ной,за да се спаси,както и да запази земния род. Под земен се подразбира хората от Небето-Едем.
3_geta_2
                                         2. Вавилон
Знаем ,че в Месопотамия е съществувал град- държава с името Вавилон.Описана е както в Библията,така и в други книги.
След като се извършиха значими археологически проучвания през ХІХв.и въпреки вярата на голяма част от населението на планетата,че Вавилон и Вавилонската кула се намират в Месопотамия има известна колебливост дали това е така.
В книгата на Керам “Богове,гробници и учени”,Робърт Колдевей който открива (и разкопава) Вавилон и е запознат най-добре с устройството на града пише ,че кулата която е открил не е най-старата. Имало и друга кула,която се намирала в равнината Сахи(в превод Тиган-Тиган е народното име на съзвездието Голяма Мечка. Малката е била Черпака.Сахи е близо до Сахат тепе.
Съзвездието Голяма Мечка е известно още с имената си :Кулата,Колата,Колесницата на Давид,Небесната кула,Небесната кола,Кораба и др.
Херкулес,който се е самозапалил на Джендем тепе-планината Ета или звездата Ета се нарича Хер Кул,което е свързано с кула.
За да се нарича Вавилонска кула ,Старият град си има причина- когато се съединят четирите звезди(тепета) алфа,бета,гама и делта-образуват кула. А името Вави е произлязло от звездите – бета -алфа и делта гама.
Според Библията, Вавилон е основан от Нимрод правнук на Ной.
220px-Babylon_ausgrabungen
                                         3. Филаделфия
Това име е носило Таксим тепе,на него е белега на Ом фалоса или знака на нулевия меридиан,така както е днес Гринуичкия меридиан.
astro_nebe1 (1)
                              4.Трахин (Херкулов Трахин)
 Установено е,че на Джендем тепе,на самият му връх има следи от селище. Керамиката ,която е намерена там е от бронзовата епоха. Единствено в митологията (Овидий ) се дава информация за това селище и за неговия основател.
Някога, след Ноевия потоп,а и през бронзовата епоха Горнотракийската низина е била сладководно и плитко езеро,което племената,които живеели по онова време там наричали  “море”. Пловдивските тепета са били острови и нàй-високият и забележим хълм от тях е било Джендем тепе.
Постепенно в резултат на комплексни и в частност климатични причини езерото изчезва. Остават обаче кватерните наслаги-пясъци и глини,които безспорно доказват продължителния процес на отлагане на плиоценски скали.
Селището е основано от Кейк син на Луцифур и брат на Пандион. Кейк загива на път за Кларус,където е имало светилище и оракул,за да се допита за съдбата на брат си,изчезнал след смъртта на дъщеря си Феломена(Хиона).
Легендата за Пандион е свързана със самоубийство- казват,че отишъл на Парнас и се хвърлил от върхът.
Кейк претърпява корабокрушение и загива във водите на морето. Неговата вярна съпруга Алциона не е могла да преживее смъртта на съпруга си и тя се хвърля във водите,за да бъде винаги заедно с Кейк в другия свят. Кейк е бил цар,известен е като Етейски, тъй като неговото селище се е намирало на Звездата Ета от твърд-това е Джендем тепе.
На върха на тепето е имало Фар-“Стоеше там кула и върху нея огнище-желан знак за изнемощели кораби”-пише в “Метаморфози” ІХ глава.На този хълм е имало светилище на небесната майка,която се е отличавало със своята скромност,за разлика от храма на Аполон на Таксим тепе.
Джендем тепе е известната в древността утринна звезда,наричана още: Утринна зора,Деница,Зорница. Тя няма нищо общо с Дявола както е била наричана от някои хора. Името Луцифер означава – Светеща твърд божия, или Лъчиста божия твърд,а Деница се превежда като Твърд небесна-Ница или Ниса (свята планина). В името на Джендем тепе е съхранена частицата Ден(Дем). В Египет има подобно име ,но то е Бен-Бен.
Звездното име на Ета – Джендем тепе е Бенетнаш,но може да се срещне и като Алкиад. В първото можем да открием Бен или Ден, а второто доказва,че Херкулес се е самозапалил на това тепе и е погребан тук,но засега гроба му остава неизвестен или пък е унищожен.
Не е изключено Пловдив да е носил и други имена или в бъдеще да придобие друго име. Археолозите не са разкрили напълно славното минало на Пловдив. А бъдещето е пред нас.
39_big
Автор : Парашкева Фичева

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>