ЕНЕРГИЯ

Енергията е навсякъде – във видимия и в невидимия свят. Тя е в електрическите крушки, движи влаковете, самолетите. Проблясва със светкавиците, в нашата планета. Тя е  е истинска „кръвоносна система“.  
Енергията е не  само около нас, но и вътре в нас. Тя може  да възпламени един човешки поглед, може да възпламени пожар от чувства.Уникалните възможности на човешкото тяло са невъзможни без енергийните потоци, които „пронизват“ всяка човешка клетка.Използваме „енергийни“ понятия и в преносен смисъл.Говорим за енергична походка, енергични хора, динамична мисъл.Когато сме отпаднали или нямаме желание да вършим каквото и да било, можем да си набавим допълнителна енергия, като спортуваме, правим преходи в планината или просто релаксираме.
250px-Rankine_William_signatureУйлям Ранкин/1820-1872/ е велик шотландски инженер и физик.Работи в областта на геодезията и изграждането на пристанища, както и в тази на молекулярната физика.Разработва теоретичния цикъл на парния двигател.Развива основите на теорията на регенеративния процес за машини, които работят с нагрят въздух.
Предлага метода, наречен „ранкизиране“ за пресмятане на парни машини с двойно разширение.
Той е основоположник е на енергетизма- течение в науката от края на 19  и началото на 20 век, което обяснява енергията           /движението/ без материята и свежда всички явления в природата към енергия, лишена от материална основа.
Енергетизма предизвиква ожесточени спорове в научните среди.Видни негови представители отричат съществуването на атомите и молекулите, и с това настройват научната общност срещу него.
Най- новите научни открития показват, колко важна за живота на земята е енергията,както и нейната първостепенна роля, за обясняване на загадките на природата и човека.Нещо повече, модерните психологически системи за развитие на човешкия потенциал имат за своя сърцевина, отварянето на човешките енергийни канали. Също така  използването на природната енергия около нас, за справяне с нашите болести и проблеми.
Последните открития на науката показват,че енергията е толкова важна, както материята за жизнените процеси, а понякога дори по- важна от нея.
Ранкин за първи път в историята на науката, идентифицира голямата роля на енергията и сякаш ни изпраща послание: ” Да бъде светлина!”
Автор: Георги Караджов      
 таг: енергия
 
 
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>