КОСМОГОНИЯ

Космогония е науката за произхода и развитието на космичните тела, и техните системи-галактики.Произходът на Вселената, ни вълнува от дълбока древност.Учените се стремят да открият научните закони, които управляват функционирането на Космоса.Философите разсъждават за „първичната“ материя, която изгражда заобикалящия ни свят.Обикновените хора остават безмълвни пред гледката на необятните космически системи и тела, които сякаш нямат начало или край. 
Космогонията се използва и с други значения,като изследване на първоизточниците на човешкото съзнание, и на духовната същност на заобикалящия ни материален свят. В такива високи сфери на духа, познанието е забранено за хора без голяма култура, въображение и творчески размах.
Дори тези, за които тази наука е твърде отвлечена от обикновения човешки живот,трябва да се признае, че средата близка или далечна, оказва пряко влияние на нашето интелектуално и духовно развитие.Многобройните съвременни научни открития доказват, сериозното въздействие на космически явления и процеси върху земния климат и околна среда.  Също така върху психиката и физиката на човешките общности, и отделния човек.
Джордж Хауърд Дарвин /1845-1912/ е английски астроном, математик и адвокат. Син е на великия естествоизпитател Чарлз Дарвин.
Пръв прилага подробен динамичен анализ към проблемите на космогонията и геологията.Разглежда влиянието на приливното триене във въртящи се вискозни сфероиди, върху еволюцията на двойни системи .
През 1879 година предлага резонансна теория за произхода на Луната според която, тя се е отделила от Земята в резултат на неустойчивост на нашата планета, причинена от резонансни слънчеви приливи.
Прилага хармоничния анализ за изучаване и предсказване на океанските приливи.Поставя космогонията на здрава математическа и физическа основа.
През 1872 година става член на Лондонското кралско дружество,  а през 1892 година получава златния медал на Лондонското кралско астрономическо дружество. През 1907 година е избран за член-кореспондент на Петербургската АН.
През 1889 година е избран за президент на Лондонското кралско астрономическо дружество, а през 1892 получава най- голямата научна награда на Великобритания- медала „Копли“.
Наследил мащабното мислене от своя баща Чарлз Дарвин, Джордж се насочва в различна сфера на познанието. Той пренася научните си интереси от еволюцията на човешкия род, към еволюцията на космическите тела и техните системи.
Той се превръща в свързващо звено между съзнанието на отделния човешки индивид и космическото съзнание.
 Автор:Георги Караджов
таг: космогония     
 
 
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>