Студент от Царево стана Математик №1 в СА Щ бр.179

home-aome3t-aplaf2_j

Иван Ценов от Царево е обявен за “Математик №1″ в Бостънския университет в САЩ. Титлата си той получи след усилена едногодишна работа под ръководството на своите професори в престижното учебно заведение. Младежът е възпитаник на Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас. Преди това е учил в Музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров“ и в Базовото училище „Михаил Лъкатник“ в морския град. После е завършил Американския колеж в столицата. Веднага след това е приет в Бостънския университет, като е спечелил пълна стипендия. Сега му предстои да бъде във втори курс в специалността „Физика и математика“. Изследователският университет в щата Масачузетс се слави със седем нобелови лауреати, сред които Мартин Лутър Кинг и Ели Визел, 35 носители на наградата „Пулицър”, девет носители на „Оскар”, носители на наградите „Еми” и „Тони” сред своите преподаватели и възпитаници.
Иван Ценов е почитател на точните науки още дете. Първи клас той започва в Базовото училище в Бургас, после е прехвърлен в Математическата гимназия, а успоредно с това учи и в Музикалното училище в морския град. След като се научава да свири на пиано, става и китарист. И споделя, че и днес обича да свири винаги, когато има време и настроение за това.
Сега младият студент разказва за обучението си зад Океана с ентусиазъм и споделя, че е получил прекрасна възможност да развива потенциала си. „Всичко е направено така, че да предразполага към развитие. Материалната база е отлична. Професорите ни са невероятно отзивчиви“, коментира Иван Ценов. Но е категоричен, че в пътя пред него му предстои да положи още много усилия и ясно си дава сметка за това.
Мечтата на момчето е след като завърши, да се занимава с научно-изследователска работа. Със съжаление си дава сметка, че ще му бъде трудно да реализира плановете си, ако работи в България. Но се надява, че ще успее да организира времето си в бъдеще така, че да може да работи освен в чужбина, и по проекти, свързани в България.
http://chujdozemec.com/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0/%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA-%E2%84%961-%D0%B2/
тагове: ученик, Царево, математик № 1 САЩ

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>