Дряново пази уникална карта на България бр.182

 
Знаете ли, че в Дряново може да бъде видяна уникална цветна релефна карта на България? Тя е единствена по рода си и е изработена преди повече от половин век – през 1962.  Картата е с размери 4.30 на 6.90 метра, излята е от бетон, а мащабът й е 1:100 000. Уникалното съоръжение се намира в двора на СОУ „Максим Райкович“, точно срещу часовниковата кула. Това е една от най-прецизните релефни карти на родината ни, научаваме от сайта Дестинация Дряново. 

Идеята за релефната карта хрумва на учителката по география Бонка Тихова. Помагат й местни хора и част от нейните ученици. В довършителните работи се включват и специалисти по геодезия и картография от Военното училище в Шумен. След около година активен труд картата грейва в двора на училището. 

Дълги години уникалното съоръжение беше забравено и занемарено, но през лятото на 2013 местно младежко сдружение са зае да я реставрира, пребоядиса и обнови. Така днес освен помагало за учениците, картата е и една от най-интересните туристически забележителности в Дряново.

На картата може да се види образът на един от националните ни символи – лъва
В това видео Дабко Дабков, един от създателите на картата и ученик на Бонка Тихова, разказва интересни факти за нейната история:
https://youtu.be/cP2pL0-0dZU
http://www.rodnoto.bg/2016/03/blog-post_67.html
тагове:Дрятово, уникална, карта, България

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>