УИЛЯМИНА ФЛЕМИНГ БР.183

 

 Williamina Paton Stevens Fleming
Уилямина Флеминг (на английскиWilliamina Paton Stevens Fleming) е шотландски астроном. Създава система за каталогизиране на звездните и други астрономически обекти. През 1888 г. открива мъглявината „Конска глава“
Биография и научна дейност 
Родена е на 15 май 1857 година в Дънди, Шотландия, в семейството на Робърт Стивънс, бижутер и златар, и Мери Уолкър. Омъжва се за Джеймс Ор Флеминг, счетоводител. Първоначално работи като учител. По-късно, двамата със съпруга си отпътуват за Бостън, където той я изоставя заедно с детето ѝ. Тя работи като прислужница в дома на професор Едуард Чарлз Пикеринг. Пикеринг е недоволен от работата на асистентите си (мъже) в Харвардската обсерватория и според легендата заявил, че „прислужницата му би свършила по-добра работа от тях“  През 1881 г., Пикеринг наема Флеминг на писарска работа в обсерваторията. На този пост, тя измисля и помага да се приложи система за класифициране на звездите според количеството водород, което е наблюдавано в спектъра им. Така, за звездите класифицирани от клас А се е предполагало, че съдържат най-много водород, тези от клас В – втори по изобилие на водород, клас С – трети и т.н. По-късно, Ани Джъмп Кенън подобрява тази класификация, като основава класовете на температурата.
Флеминг допринася за каталогизирането на хиляди звезди, който каталог се публикува под името Каталог „Хенри Дрейпър“. За девет години, тя каталогизира над 10 000 звезди. По време на работата си, открива 59 газови мъглявини, над 310 променливи звезди, и 10 нови. През 1907 г., публикува списък на 222 променливи звезди, които тя открива.
През 1888 г., Флеминг открива мъглявината „Конска глава“, на харвардската фотографска плака №B2312. Описва я като ярка мъглявина (по-късно наречена IC 434), „описваща полукръг с 5 ъглови минути диаметър, на 30′ южно от звездата Дзета Орионис“. Братът на Едуард Пикеринг, Уилям Хенри Пикеринг, който получава изображението, предполага, че петното е тъмна затъмняваща материя. Последвалите статии не признават приносите на Флеминг и У. Х. Пикеринг – съставителят на първия Index Catalogue Дж. Дрейер премахва името на Флеминг от списъка с обектите открити в Харвардската обсерватория и приписва всички открития на „Пикеринг“ (като се подразбира Е. Ч. Пикеринг, директор на Харвардската обсерватория). При второто издание на Index Catalogue Флеминг и другите са достатъчно известни, за да не може приносът им да бъде отречен, но авторството на откриването на „Конската глава“, едно от нейните ранни наблюдения, така и не ѝ е признато.
Флеминг е определена за отговорник на жените−изчислители, наети да правят математически класификации и да редактират изданията на обсерваторията. През 1899 г., Флеминг получава почетната титла „Уредник на астрономическите фотографии“. През 1906 г., тя е обявена за почетен член на Лондонското кралско астрономическо дружество, в което тя е първата американка. Малко след това е обявена за почетен сътрудник на Уелзли колидж. Малко преди смъртта ѝ, Мексиканското астрономическо общество я награждава с медала „Гуадалупе Алмендаро“ за откриването на нови звезди.
Публикува трудовете „Фотографско изследване на променливите звезди“ (1907″) и Спектри и фотографски звездни величини в стандартни области” (1911).
Умира от пневмония на 21 май 1911 година в Бостън на 54-годишна възраст.
 уикипедия
 тагове: Уилямина Флеминг

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>