НЕПРОТИВОРЕЧИВ

Ние сме изтъкани от противоречия.Започваме деня с усмивка,проблемите понижават настроението ни. На обяд вече не сме оптимисти. А вечерта, когато умората ни налегне, в главата ни нахлуват различни мисли. Дори в рамките на един час от денонощието, сме в състояние да сменим своето настроение няколко пъти.Светът,който ни заобикаля, не допринася за нашето спокойствие и хармония.Околната среда ни атакува непрекъснато с нови предизвикателства,пречки,конфликти.
За да достигнем умиротворение,често трябва изцяло да се отделим от заобикалящия свят и се съсредоточим върху себе си.Или да напуснем за известно време познатата среда и се насладим на нещо ново и неочаквано.Мъдрите хора през  вековете ни учат, че човек не може да достигне своя потенциал, ако не успее да преодолее или поне да управлява своите противоречия.В нашия забързан век повече от всякога е необходимо да овладеем себе си.
От такова овладяване имат нужда не само хората, но и обществата.Емоциите и крайните настроения не помагат при взимането на рационални и обосновани решения и избори.
luigi-luca-cavalli-sforza_86050Luigi Luca Cavalli Sforza /Луиджи Лука Кавали Сфорца/ /1922/ е италиански генетик.Роден в Генуа /Италия/.Завършва университета в Павия /Италия/ /1944/.Специализира при Роналд Фишер в университета Кеймбридж /Англия/, а от 1970 година е професор по генетика в Станфордския университет /САЩ/.
Той е първият,който предлага непротиворечива генетична история на човешките индивиди, която помага да се отстранят расистките доктрини при изследване на човешкото развитие.
В своите изследвания отправя предизвикателство към разбирането,че има съществени генетични различия между човешките раси.Като дори поставя въпроса дали въобще понятието „раса“ е приложимо в биологически смисъл.
Конструира впечатляваща хипотеза за генезиса на хората и човешките езици през последните 150000 години.Доказва,че в своето развитие, европейците според своите предци, са  с 2/3 азиатско и 1/3 африканско потекло.
Полага основите на нови научни дисциплини, като комбинира откритията на демографията с анализ на кръвните групи на човешките популации.Открива връзка между моделите на миграция на хората и кръвните им групи.За първи път прилага статистически методи за изследване на еволюцията на човешките индивиди.Открива, че генетичните различия са обусловени и от историческото разделение на населението и разпространението на гените в нови популации,чрез човешката миграция.
Създава нови научни под-дисциплини- коеволюционно културна антропология и генетично културна коеволюция.Получава наградата „Балцан“ /1999/ за изследванията си в областта на произхода на човека.
Кавали  Сфорца намира „непротиворечивите“ елементи в противоречивата човешка генетична и историческа еволюция.

Автор:Георги Караджов    

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>