ПРОЕКТА ” ИВАН ВАЗОВ- ВЪЗРАЖДАНЕ”

По повод проекта “Улица Иван Вазов- Възраждане” очакваме среща с кмета на Община Пловдив г- н Иван Тотев. Смятаме, че е необходимо да разкрием пред него,до този момент, какво сме реализирали и какво ще продължим по проекта. Продължаваме проучването историята на сградите на улица “Иван Вазов”. Тъй като офисът на Съюз “Духовно възраждане- България” се намира на номер 25 и е Паметник на културата,започвам от тази сграда. За нея преди доста време написах една интересна статия. Тя е на около над 150 години. Информацията, която събрах е от времето, когато е била собственост на семейство Самоковлиеви. Първият етаж, в който е нашият офис е бил собственост на г-жа Евгения Самоковлиева- вдовицата на Атанас Самоковлиев. Той е роднина на жената на Димитър Димов. Много вечери, Диимтър Димов е идвал тук и черпил вдъхновение за романа си “Тютюн”.Тогава, той бил асистент в Селскостопанския институт- Пловдив. През 1967 година , имотът е закупен от г- жа Златка Николова Андреева- Караджова. През 1971 година Бюрото на Министерски съвет го отчуждава в полза на Градски народен съвет- Пловдив. След като нещата се промениха в България, в продължение на десет години г-жа Златка води дела, за да възвърне законният си имот. И накрая успява. Нейните усилия завършват с успешен край. Имотът е узаконен и вече нейна собственост.
Благодарни сме на тази така добра жена, която предостави нейна собственост- безвъзмездно, за да бъде ползван за хуманната дейност на Съюз “Духовно възраждане- България”. Ние го превърнахме в едно духовно огнище- “Център по Медиация , Иновация в духа Културата и Бизнеса” и пак така безвъзмездно работим с всеотдайност, и малките си собствени средства.
Изказваме голямата си благодарност на г-жа Андреева-Караджова. Дълбок поклон.
Мария Герасова- Спасова гл. редактор на в. “Сияние” и председател на Съюз “Духовно възраждане- България”.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>