МАГИЯ

Заобиколени сме от един материален свят.Храним се на маси,покрити с покривки.Работим на стационарни компютри или лаптопи.Гледаме телевизия на най-различни марки телевизори.Пазаруваме в огромни комплекси, пълни с множество материални неща,наречени молове.Четем преса на хартиен носител или в Интернет.
Да живеем в такава среда е  нашата втора природа. Технологичните подобрения в начина ни на живот са толкова много,че често забравяме да мислим.Мнозина от нас не могат дори да си представят,че нашите предшественици са живели в много по-сурови условия.Въпреки това, те са създали произведения на изкуството и науката, без аналог в днешното време.Животът ни е толкова подреден,че дори най- малката промяна ни се струва,като природно явление.Сетивата ни за новото и неочакваното са силно притъпени.
В същото време има истински бум в литературата,свързана с езотериката,окултизма,паранормалните явления.Най-гледаните и обсъждани игрални или телевизионни филми изследват неизследваните и необясними качества на хората или присъствието на неочакваното в човешкия живот.А едно от най-необяснимите и неочаквани явления е магията.
 изтеглен файлJorge Luis Borges /Хорхе Луис Борхес/ /1899-1986/ е аржентински есеист,поет,преводач и автор на разкази.Той е роден в семейство на аржентински дипломати. През 1914 година, то се премества в Швейцария,където Борхес учи в колежа  в Женева.През 1921 година се завръщат в Аржентина.
 През 1955 година става директор на Националната обществена библиотека и професор по английска литература, в Университета на аржентинската столица Буенос Айрес. На 55 години ослепява и губи възможността си да чете. Не научава брайловата азбука за слепи.Според най- големите му изследователи, прогресиращата му слепота  лежи в основата на уникалния свят,който създава в своите произведения.
Сред най- известните му  сборници с разкази са „Фантазии“ и „Алеф“,публикувани през 40 те години на 20 век.Те са обединени от общи теми,като рисуват пъстър свят,изпълнен със сънища,фантазии,лабиринти,библиотеки,огледала,измислени писатели,философия и религия.
Счита се за основоположник на най-значимия принос на латиноамериканската литература  в  културата и мисленето на магическия реализъм, през 20-ти век.Пионерският му сборник разкази в това направление се нарича „Всеобща история на безчестието“.Създава и поеми под формата на диалози с великите творци, и негови духовни учители-Спиноза,Луис Камоенс,Виргилий.
През 1961 година получава първата международна литературнаJohnMinihan_SamuelBeckett_BoulevardStJacques_Paris_1985_3 награда „Форментор“, заедно с основоположника на театъра на абсурда, Самуел Бекет.
През 1971 година печели наградата „Йерусалим“.Пише и чете свободно на няколко езика.
Посвещава своята последна литературна творба „Конспираторите“ на град Женева /Швейцария/.
И до днес, енциклопедичните познания на великия аржентинец във всички сфери на познанието, продължават да удивляват не само почитателите на литературата по цял свят.
„Магьосникът“ Борхес „омагьосва“ дори такъв материален жанр на изкуството,като реализма.
  Автор:Георги Караджов

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>