Тайнствената столица на запотеките бр.185

Монте Албан

Когато се заговори за древните цивилизации на Америка, повечето хора веднага се сещат за ацтекитемаите и инките. Малко известен факт е, че това не са нито най-великите, нито най-древните народи, владеели екзотичните земи на Латинска Америка.
Преди тях земите на днешно Мексико били владени от запотеките – тайнствен народ, който достигнал пик в развитието си между 1500 и 200 г. пр. Христа. Известно е, че запотеките са заселват в тази част от света около 2000 г. пр. Хр. и бързо покоряват околните народи. В центъра на своята империя те издигат велик град – Монте Албан. Руините на древния мегаполис се издигат днес в южната част на Мексико, в околностите на град Оахака, щата Пуебла.
Забележителното в тайнствения град е, че той е издигнат на 1900 метра надморска височина, върху върха на планина, който бил изкуствено заравнен от запотеките. Днес в града призрак все още се издигат величествени пирамиди, обсерватория, има зала за танци и огромен площад.
Навсякъде по стените на оцелелите постройки се открояват релефи, които не са типични за нито един народ в Америка, а по-скоро наподобяват на цивилизациите, които са се развивали в Африка. Йероглифите върху тях пък се считат за едни от първите прояви на писменост в Мексико.
Днес учените смятат, че Монте Албан един от първите градове, построени в Америка. Развивал се повече от 1500 години, малко преди края си той става един от най-големите в света. Своя пик столицата на запотеките достига през 700 година пр. Хр. От този период са и повечето оцелели днес сгради.
Въпреки хилядолетната си история и невероятния си разцвет, археологически разкопки показват, че Монте Албан запустява изведнъж. Няма данни за кръвопролития и разруха, причинена от война. Просто в рамките на няколко години всички жители напускат великия някога град. Учените предполагат, че причината за това изселване се крие в няколко поредни години провалени реколти, глад и климатични промени.
След колонизирането на тази част от Америка от испанците Монте Албан е напълно забравен. Докато руините на града не били разкопани от археолози, те били смятани за част от планината, обрасла с бели цветя (наречена Монте Албан – Бялата планина).
http://sanovnik.bg/n3-72955-%D0%A2%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5
 тагове/ тайнствена, столица,запотеки

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>