Археолози разкопават Небет тепе

 640_3acd59f0d6e8c09989f136485aee4c5d

В Пловдив започна археологическото проучване на един от запазените хълмове в града – Небет тепе. До момента той не е бил обект на внимание от страна на археолозите. В рамките на месец екип от 20 души ще търсят останала част от крепостна стена и структури от различни епоха
Направените геофизични заснемания на хълма са определили три зони, които ще бъдат проучвани. В момента се разкопава югозападната част на Небет тепе. Работниците ще копаят 3 метра надолу.
София Христева – ръководител на разкопките: ”Проучваме площ, в която никога не са правени разкопки, така че това ни дава възможност да прецезираме стартиграфията чисто археологически на обекта.”
Проучват се пластове, засипани в края на 19-и и началото на 20-и век. Пръстта тук е набита и разкопаването става трудно. Екипът се надява да разкрие цялата крепостна стена и храм от Римската епоха.
София Христева – ръководител на разкопките: ”Дотук регистрираните периоди са Бронзова епоха, Желязна епоха, Античност, Средновековие, Османски период. Така че най-вероятно ще открием структури от всеки един от тях.”
Проучването ще продължи до средата на септември. А ако има финансиране, разкопките ще бъдат подновени догодина.
 от интернет

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>