ВИЗИОНЕР

Нашите планове  рядко се простират отвъд утрешния ден.Какво ще закусим,кога тръгваме за работа,колко дълъг е работният ни ден,часа в който да се приберем у дома.Концентрираме се върху най- належащите задачи и се опитваме да ги изпълним с минимум усилия.Ежедневието ни увлича в собствения си ход и   намалява енергийния ни потенциал. Интересуваме  се все по-малко от неща в заобикалящия ни  свят.Сякаш забравяме, че той зависи от нас точно толкова,колкото и ние от него. Когато, някоя сутрин се събудим,си задаваме простия въпрос: “Дали нещо липсва в битието ни? Дали не сме пропуснали голямата   възможност да изпитаме своя потенциал, за да постигнем повече от едно просто съществуване?”
Замисляме се, че има и друг тип хора, и съществувание.Те непрекъснато предизвикват себе си и другите.Готови са да опитат нови възможности и поемат големи предизвикателства.Неспокойния им дух, ги тласка в нови,непознати области.Те просто не могат да живеят в обичайния ритъм на „скучния“ човешки делник.
220px-François-Vincent_Raspail_01Франсоа Распай /Raspail/1794-1878/е френски химик, лекар, натуралист, физиолог,адвокат и политик.Затворен е по време на управлението на Луи Филип /1830-1848/ и е кандидат за президент на втората френска Република през 1848 година.След преврата на Луи Наполеон Бонапарт през 1851 година, присъдата му е заменена със заточение.
 През 1862 година наново се завръща в родната си Франция.В 1869 година, по време на либералната фаза на Втората Империя /1851-1870/ е избран за депутат в Националното събрание от град Лион /Франция/.Синовете му се превръщат в значими фигури в обществения и политически живот на Третата френска република. 
Бурното житие не удовлетворява Распай.Той е един от основателите на клетъчната теория в биологията.Автор е на прочутата дефиниция, че „всяка клетка произхожда от съществуваща вече клетка“- несправедливо приписвана на великия биолог Рудолф Вирхов.
Един от първите, който предлага да се използват антисептици в медицината.Пионер е и в областите на диетите и медицинската хигиена.Предлага камфора да се използва за унищожаване на малките паразити,както и една от вирусните теории за възникване на болестите.Той е и сред пионерите за широкото използване на микроскопа, в научните изследвания.
През 1830 година става президент на Дружеството за защита правата.
Най-големия парижки булевард в 7,6 и 14 райони на френската столица е наречен на неговото име.
За мнозина, съвременни анализатори и прогностици, 21 век е векът на големите визии и на визионери. Възхищаваме се на постиженията на модерните технологии,които революционизират нашия живот. Чрез тях добиваме необходимата ни информация в течение на минути.За също толкова време установяваме връзка с хора, на другия край на света.
Но нека не забравяме предците ни.Те са притежават по-малко технологични възможности от нас,но не ни отстъпват по смелост, иновативност и интелект.
Не случайно,19 век се счита за времето на най-бурно развитие на човечеството.
Визионерите от миналото,  компенсират липсата на достатъчно технологични, нововъведения с индивидуална подготовка, образование,мисъл и смелост.
Распай ни показва,че човекът и неговите способности са най-важните елементи на един истински визионер!.
 Автор: Георги Караджов      
 
 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>