167 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕО НА ВАЗОВ БР.210

655-402-ivan-vazov

Днес честваме 167 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
Той е роден през 1850 г. в Сопот. Вазов има четирима братя.
Генералите Георги и Владимир, политикът Борис и лекарят Кирил. Има и две сестри Ана и Въла. Баща им бил търговец, който твърдо стои зад идеите на възраждането и подкрепя идеята за национално освобождение. Със своят твърд характер успява сериозно да повлияе на своите синове, които отрастват, обичайки родината си.
Иван Вазов облагороди книжовното българско поле с художествените си шедьоври.
От първия български роман – национална епопея “Под игото”, до прекрасните оди в “Епопея на забравените”; от незабравимите разкази “Една българка” и “Дядо Йоцо гледа”, до вълнуващите повести “Немили-недраги” и “Чичовци”.
Писател – сърцевед, Вазов осветли богатата българска душа,
разкри я по неповторим начин в многообразното си творчество. Той създаде удивителна галерия от образи и картини, с еднаква сила прослави красотата на българската природа и националноосвободителните борби на нашия народ.
Над 50 Вазови стихотворения се пеят редом с народните ни песни.
Вазовите зовящи към бунт стихове “Боят настана” и “Пряпорец”, сътворени през бурната пролет на 1876 г., се разпространяват мигновено и се пеят през Априлското въстание.
Неговите песни – бойките и патетични “Панагюрските въстаници” и “Радецки”, лиричните “Де е България”, “Два бука” и дивната песен за синия синчец, са не само популярни, но и неотделими от българската душевност. Те са мерило за дълбоко народностния характер на неговото прекрасно творчество, за неговата вечност. Припомнят от Къщата-музей на Вазов в Сопот.
На 9 юли, рождената дата на Вазов, ще се състои кулминацията на Вазовите празници в гр. Сопот. Празничната програма започва в 10 ч. в църквата “Св. св. Петър и Павел”, където ще се отслужи тържествена литургия.
https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-predi-167-godini-se-razhda-edin-velik-bylgarin-6071275

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>