ЗА БЪЛГАРИЯ БР.210

Теодора Иванова:

В моята Родина ми харесва природата, майчиния език, атмосферата сред приятели на маса, дори нестихващото недоволство сред по-възрастните българи, когато нас, по-младите ни съжаляват, че ни идвали по-лоши дни, пък те преди демокрацията са си поживяли… Обичам земята, раждаща толкова красота и благоденствие, и същата тази земя, където са погребани наши любими същества. Обичам българския дух в хората, израснали и възпитани в България. Не е важно къде се изкарват парите, за да оцелеем, когато коренът ни е тук, пък ние се скитаме кат немили недраги. Затова когато се прибирам в България, в мен се разгаря любовта ми към България, защото ще я нося в сърцето си до гроб.

Христина Джоргова:
100 хубави думи за България, а могат да бъдат много повече. Ще цитирам какво казаха за нашата страна американци от Корпус на мира, с които се запознах в родното си градче.
“Вие имате всичко. Имате богата и дълга история. Имате интересна култура и невероятен фолклор. Природата ви е толкова красива и разнообразна. Имате планини, море, красиви зелени долини. Влюбихме се във всичко това, но и във фолклора ви. Вие сте гостоприемни хора. Езикът ви е труден, но е интересен и богат.”
Щом хубавото в нас виждат те, защо да не го видим и ние. И да го показваме по-често! Нали така правят те – американците.

Виолета Берберова:

Каквото и да кажа за България – все ще е недостатъчно. Но мисля, че “Това е моята родина” изчерпва всичко. Тази година успях да заведа сина си в няколко български града и да посетим заедно културните и исторически забележителности в тях – Казанлък, Жеравна, Котел, Стара Загора, Бургас… Не е много, но истината е, че във всяко кътче на България можеш да се почувстваш горд, че си българин – с многовековна история и многобройни културни шедьоври. Само трябва да имаш желание, да имаш очи и сърце да ги видиш. Имаме ги, край нас са, а сякаш сме слепи и се захласваме по чуждото, ходим в чужбина, а не познаваме собствената си родина.
Родители, покажете на децата си България и ги научете да я обичат – така шансът да станат добри хора е много по-голям. Обичащият човек не може да бъде лош и зъл. В миналото нашите деди са били учени „силно да любят и мразят”, защото са били под робство, защото са се борили срещу враговете на родината. Сега сме свободни, нямаме врагове, нямаме нужда от омраза, нека остане само Любовта.
 предоставя Мария Герасова- Спасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>