ДУХОВНОТО МИНАЛО НА ПЛОВДИВ

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Ако погледнем назад във времето, прелистим вестниците, ще видим, че понякога омразата има свои “корени”.
Един от най- мразените консули, бил английският консул Мичел. Българите го считали за свой враг, защото той всячески се стараел да влошава отношенията ни с Острова. Веднъж, той тръгнал по следите на изчезналото турски семейство, готов да набеди българите за смъртта им. Друг път в телеграма заявил, че български войници, подбудени от Пловдивския митрополит, завладели една гръцка черква.
Неговото отзоваване предизвикало голяма радост. Пловдивчани били убедени, че който и да бъде  неговият наследник, би спечелил повече симпатия.
“Без всяко колебание можем да му кажем Сбогом, като му пожелаем щото да бъде поне на друго място по- щастлив и по- полезен, за интересите на своето отечество”.
Г-н  Мичел след това бил назначен на служба в Бейрут и вестниците от онова време не пестят хапливите си забележки.”Г-н Мичел се е старал много, за а да го изпратят като генерален консул в града ни. Старанията му обаче не  се увенчали със сполука”.
Но разбира се, не всички английски консули имали подобна репутация сред българите. Един от първите представители на английското консулство бил Г. Блонд. Българите  се на тъжили много, когато през 1862 година, той трябвало да напусне града.
предостави Мария Герасова- Спасова
Следва продължение

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>