ОГЪН

Тялото се нуждае от повече работа и движение, за да се развива.Възможностите са различни.Разходки в парка,пикници сред природата,пътешествия в непознати страни. Придвижването пеша до работното място и обратно в къщи, също допринася за тонуса и жизнеността на нашия организъм.Специалните програми за физически тренировки и натоварвания, преживяват истински бум днес.Това, което важи за човешкото тяло има също толкова важно значение за нашия ум и съзнание.Интелектуалните предизвикателства, които поемаме и преодоляваме, ни правят по съобразителни, интелигентни, адаптивни и изобретателни.
Натоварванията могат да бъдат различни, в зависимост от целите към които се стремим. Всъщност, те са най- разнообразни. Като започнем от релаксация и почивка до повишаване на капацитета за работа- физическа и интелектуална.Сред хората има истински фенове на екстремалните предизвикателства,които довеждат организма до границите на възможностите му.
 0_95e7e_447f593f_XL (1)Tirso de Molina/Молина/1579-1648/ е испански драматург.Автор e на многобройни исторически и религиозни комедии и драми. През  1610 година е провъзгласен за свещеник.Той е един от най- ревностните последователи на великия испански драматург и поет Лопе де Вега. В своите драматургични произведения, комбинира библейските и житейски сюжети с духа на господстващия по това време художествен стил барок. Той  е един от първите творци в европейската литература,който изгражда образите на умни,интелигентни и еманципирани жени. 
Молина  се  отличава от Лопе де Вега и Калдерон де ла Барка, които са титани на испанската драма,  с дълбокия  философски смисъл на творчеството си.Влиза в историята на литературата,като създателя на литературния образ на Дон Жуан, в пиесата си „Севилския прелъстител или Каменния гост“/1625/.Великия Моцарт създава по мотиви от нея прочутия си оперен шедьовър „Дон Жуан“.
Творчеството му има огромен успех,но му спечелва и много врагове.Обвиняват го в подриване на обществените нрави,което го принуждава да напусне Мадрид и се засели в университетския град Саламанка /Испания/.Там е назначен за игумен на манастира в Трухильо.
През 1632 година пише хроника на своя католически монашески орден.
По- късно е реабилитиран и се завръща в Мадрид.Независимо, че е по-малко известен от прочутите си съвременници Лопе де Вега и Калдерон,  той  превъзхожда- първия по силата на интелектуалните си послания, а втория със своя хумор,креативни способности и драматургична интуиция.
„Религиозният плам“ на де Молина прераства в истински „творчески огън“.
„Огънят на творческото съзидание“ превръща испанския свещеник в един от най- великите драматурзи на всички времена!
автор: Георги Караджов      
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>