ГВАЛОР БР.95

Гвалор (Gwalior) е свещено за джайнистите място. Старинният център е разположен в Северна Индия, в щата Мадхия Прадеш, на около 120 км от град Прадеш в южна посока. В миналото този исторически град е бил столица на няколко древни северноиндийски княжества, от които е останала и до днес интересната уникална архитектура. Крепостта се издига на висока скала оградена с масивни стени. През вековете тук са били седалищата на няколко северноиндийски царства. Заради стратегическото си разположение в местността днес е разположена въздушната база Махараджпура.

Във вътрешността на крепостта се намират няколко архитектурни исторически съкровища. Дворецът Ман Синг заема северизточната част на вътрешния двор. Уникалният му екстериор се отличава с интересен ансамбъл от декоративни плочки. Освен него доста интересен е и Гуджари Махал, издигнат през 15 век като символ на любовта на тогавашния раджа. Дворецът Гуджари Махал пък днес е превърнат в исторически музей. За жалост таванът на мащабната дворцова зала Барадари е полуразрушен, но все още се виждат останките на 12 колони, които някога са крепяли конструкцията. Преди векове тази зала е била една от най-красивите ритуални зали в света, като стилът й е взаимстван от ислямската култура.

До града може да се стигне със самолет, влак или автобус. От столицата Делхи има полети до Гвалор, но те не са особено редовни. Най-добре е да се пътува с влак, защото старинният град е свързан отлично чрез железопътни линии с всички по-големи индийски градове. От столицата до Гвалор се стига за три часа с бързия влак.

Най-добрият период за посещение през годината е септември до ноември, февруари и март. Гвалор е известен с екстремните си температури, като лятото е възможно термометрите да достигнат около 47 градуса.

тагове: Главор, джанийско, място, Севера, Индия

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>