КАПАДОКИЯ БР.95

Пещерни хотели в Кападокия, Турция

 

Пещерни хотели в Кападокия, Турция

   Напоследък, поради по – ниските цени и добрите условия, Турция е доста предпочитана дестинация за почивка и екскурзии от много българи. Една забележителна местност, която би представлявала интерес е Кападокия – от персийската Katpadukya – „ Земя на красивите коне “. Теренът е скален, изпъстрен с причудливи скали и пещери като от приказките. Скалите са образувани от лава при изригването на вулкани преди милиони години, а ерозията ги е дооформила. Образувалите се кухини са се оказали идеални за жилища. А понеже скалите не са много твърди хората лесно са успявали да ги разширят и издълбаят нови. Повече информация за местността може да намерите и в пътеписа Кападокия – земя на красивите коне.

Много от пещерите са използвани от дълбока древност за църкви, манастири и живеене, а в днешно време някои са превърнати в хотели. Един от хотелите, разположен в скалите на Кападокия е Yunak Evleri Cave Hotel, който предполагам се произнася Юнак. Името идва от махалата, в която е раположен. Намира се в Urgup, селище с 15000 жители. Съставен е от 30 пещерни стаи, датиращи от 5ти и 6ти век и една гръцка вила от 19ти век. Стаите са двойни, делукс и апартаменти.

Въпреки че е изграден от пещери и ниши, е наистина луксозен, петзвезден хотел. От години намира място в различни издания и рубрики за туризъм и хотели. Уникалното при него е, че съчетава древната обстановка и интериор със съвременни, модерни елементи.
Стаите са разположени на различни нива на лицето на скала, която живописна гледка към древното селище. Разпложението е почти амфитеатрално. До тях се стига по стълбички и пътеки. Пред повечето има площадки или тераски с масички, столчета и чадъри. Там гостите на хотела могат да се уединят или да си починат след разходка в местността, любувайки се на пейзажа.

Пред входа на вилата е разположена обширна тераса. С меките възглавнички и наргилетата тя предоставя прекрасни възможности за релакс или купон в прохладните вечери. А ако са прекалено прохладни няма проблеми, защото има и голяма камина.
Като стана въпрос за вечерите, направи ми впечатление и колко е красив хотелът по това време на денонощието. Гледката е страхотна и когато е облян от слънчевите лъчи, и когато е лампите, тип фенери, светят пред всяка стая. Обстановката, освен уютна, е дори романтична.

Друга забележителна черта на хотел Yunak Evleri е комбинацията между модерното и старинното в интериора на стаите. В него се преплитат традициите и старинните обичаи със съвременните придобивки и удобства. Специално са подбрани ръчно изработени старинни мебели, килими и други предмети. Те оформят духа и осигуряват уютния интериор на стаите. За удобството на отседналите в пещерен хотел Юнак са осигурени мраморна баня и джакузи към всяка стая. Освен това имат и противоалергични легла, телефон, сешоар, бюро, душ и тоалетна, отопление, сейф, cd уредба, минибар. А вилата разполага и с голяма колекция музикални дискове, стая с домашно кино и компютър с wifi.
Хотелът разполага и с изключителен ресторант. Терасата му изглежда доста подходяща за романтични вечери.

Областта Кападокия предлага различни забавления. Ако отседнете в пещерния хотел Yunak ще имате възможност за екскурзии и преходи както пеша, така и с колела или коне. Предлагат се дори и полети с балон с горещ въздух. Организират се посещения на подземни селища, музеи и замък. Хотелът е подходящ и за медени месеци, и за фирмени посещения. Разполага с конферентна зала със съответното оборудване и интернет.
Намира се на югоизток от Анкара. Най-близкото е летище е в Кайзери, на 75км. На 1км от хотела се намира автогарата на Ургуп.
Климатът е умерен континентален с топло лято и снежна зима.
предоставил: Янаки Пеев

тагове:Кападокия, Турция, пещерни, хотели

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>