УАБИ- КУСА БР.95

  растения във водна среда

 

Уаби-куса - растения във водна среда ( Wabi-Kusa )

    Уаби-куса (Wabi-Kusa) както става ясно от пръв поглед е японско изобретение. Идеята е проста и логична но изпълнението е много ефектно.

Да обясня как се прави:
Първо ясно е, че идеята е да се покаже част от природата която можем да видим на брега на различни водоеми. Растенията обикновено са водни. Но това изобщо не е задължително.

За тези от вас които никога не са опитвали да отглеждат растения хидропонно ще кажа, че те обожават да си държат корените във влажна среда с много кислород. Тоес,т рехава влажна почва. Това важи и за водните растения – те всъщност имат една цел в живота – да стигнат повърхността на водата и да растат над нея. Там има повече светлина, газообмен и по-малко конкуренция. Обикновено аквариумните растения се отглеждат точно така – с мокри корени, но извън водата.

И така, как да си направим японска Уаби-Куса с каквито си искаме растения?
То е от просто по-просто. Първо трябва ни някаква почва. Най-отличната от всички почви е тая която осигурява леко кисела среда. И при това е рехава. Веднага се сещаме за торф. Ок сега как го ползваме?

На повечето снимки на Уаби-Куси се вижда нещо като топка. То е просто топка от почвата обвита или с рибарско влакно или с мрежичка. Идеята е просто да се поддържа топчестата форма. Защо пък точно топка? Ами за да има максимална повърхност. Кълбото уж имало най-голямата площ в сравнение с всички други паралелепипеди. Щом японците са го измислили кълбото от кал, ние няма да го подобрим.

Кълбото трябва да се поддържа влажно. Това го решаваме както си искаме. От личен опит знам, че най-добрите резултати се получават, ако веднъж дневно заливаме кълбото с вода така че да се окаже напълно потопено. След няколко минути махаме водата и това е.

Важно е така да се подбере плътността на кълбото, че да има хем достатъчно „рехавост“, хем да не изсъхва за няколко часа. Потапяне във вода веднъж на ден работи прекрасно. На много от снимките се вижда също така че кълбетата се киснат в малко вода така че по капилярен път да си седят влажни. Но ако кълбото не ще да се държи капилярно трябва ежедневно заливане с вода.

Слагане на торове във водата за киснене си е въпрос на проба – колко и какви. Не мога да дам точни препоръки. Само ще кажа че освен, ако наистина не прекалим концентрацията може да е бая висока.

Водните растения трябва да се приспособят към стайния въздух. Ако ще ползвате водни растения (например мъх който покрива топката и я прави красива и да си стои влажна) са нужни 2-3 седмици на внимателно преминаване от влажна атмосфера (всичко е покрито с найлон) към сухия въздух. При това листата на водните растения се изменят – старите водните опадват и се появяват нови издържливи на сух въздух. Често водните растения имат много силно различаващи се листа за под и над водата.

И в заключение – светлината е много важна. Ако ще ползвате изкуствена – слагате колкото може най-много. От опит ще кажа че 150 вата луминисцентни лампи на 5 см от растенията е много добра светлина. 5 см. не е практична височина но идеята е тая – колкото може повече светлина.
 Автор: hobbykafe – Николай (Голем Бел Нико)  

тагове: уаби- куса, японско, изобретние

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>