МАНАСТИРЪТ БР.95

  на десетте хиляди буди

 

Манастира на десетте хиляди буди

   Високо на хълм, в района Ша Тин в Новите Територии на Хонг Конг е кацнал Манастира на десетте хиляди буди. Той в действителност не е действащ манастир, защото в него няма монаси, но за сметка на това притежава 12 800 статуи на Буда във всички форми и размери.

Основател на това уникално място е монаха Юет Кай, написал 96 книги за будизма. Отдаден на Буда и решен да създаде храм в негова чест, той не се поколебал да използва за духовни дела даденото му право да се разпорежда със златото на богат търговец – будист. През 1949 г. започват първите дейности по изграждането на светинята и след осем години, в които възрастния мъж се труди редом до своите ученици, манастира отваря врати. До смъртта си Юет не спирал да събира статуи на духовния учител, на което се дължи огромният им брой в момента. Балсамираното тяло на духовника се съхранява в златна витрина в една от залите и е главна атракция в светилището.

Манастирът, който заема над 8 хектара, се състои от две групи архитектурни структури – по ниска и по-висока. В по-ниската има пагода, зала, два павилиона и кула, а в по-високата – други четири зали. Навсякъде из него “живеят” хилядите статуи на Пробудения, които са слаби и дебели, плешиви и с буйни коси, стари и млади, с бради и мустаци и без тях, яхнали слон, седнали в медитативна поза, много войствени и въоръжени с мечове или пък с грейнали благи лица долепили длани в универсалната мудра. Не липсват и такива с много ръце. Размерите им също са различни, но най-атрактивни са тези в човешки ръст, посрещащи всеки поел по 400-те стъпала нагоре по склона към вътрешността на будистката обител.

Hobyto.com

тагове: манастирът, хилядите, буди

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>