РАЗХОДКА ИЗ ТЪРГОВИЩЕ Р.191

Приятно е да си в някой край на България, които не е толкова популярен като туристическа дестинация, но въпреки това има какво да покаже и дава възможност да се научи повече за отделните парченца земя, които наричаме своя родина.

Една такава дестинация е Търговище (преди наричан с турското име Ески Джумая, което в превод означава „стар, древен, петъчен пазар”).Средновековна крепост „Мисионис“

Място с много история и с изключително голям потенциал за развитие като археологически и туристически обект. Огромен град се крие в Преславската планина, обрасла с дървета, храсти и треви.Крепостта в миналото е пазила важния търговски път от пристанището Одесос (Варна) към столицата на Второто българско царство – Велико Търново. Оградената с крепостни стени площ обхваща повече от 120 дка.Мисионис бил опожарен от варварските нашественици през VI в. С идването на прабългарите на Балканския полуостров, той отново е възстановен и по време на битката с император Никифор става известен като Крумово кале. Разрушен е окончателно при нашествието на османските завоеватели в края на ХІVв. Разкрити са сгради, водохранилище с обем близо 1000 куб. м., крепостната стена, крепостната порта и прилежащите ѝ кули, три раннохристиянски базилики, разкрити напълно.Значима находка са и ювелирните накити и изящно изработените стъклени чаши, датирани около IV-VI век, когато стъклото е било лукс по нашите земи, използвано е само в богатите римски градове.Разходката до останките не предлага много за взискателните туристи,  но мястото, особено пролетно време, има своя чар, изразяващ се в зелени пътеки, украсени с горски цветя и люляк. Въпреки това има хубави табели и ясни  означения кое какво е и къде се намира. Посещението е безплатно и започва от малък паркинг, който се намира на около 200-300 м от главния път София – Варна, на около 5-7 км. преди град Търговище.

Регионален исторически музей – „Захариева къща“ (администрация)

Красива отвън стара сграда, в която се влиза само след заплащане на таксата за посещение, тъй като е превърната в административна сграда на музейния комплекс. Предлага атрактивна и типична възрожденска архитектура и красиво подреден двор в автентичен стил. В нея се намира печатът от движението 100 национални туристически обекти (Търговище – №81), а любителите и колекционерите на магнитчета  могат да си закупят такива за всеки един от останалите обекти в града. Предлага се комбиниран билет за всички къщи музеи и оттам започва обиколката с екскурзовод.Регионален исторически музей – Славейковото училище „Св. Седмочисленици“

Музеят развива научноизследователска и издателска дейност. Организира образователни програми и археологически проучвания.Красива сграда с много история, предлагаща гостуващи изложби. Много експозиции, грижливо подредени. Място, на което може да научиш много за града.

Възстановка на класната стая от миналото. Там където са подредени експонатите е място, където е имало активен живот някога. Децата са учели уроците си, а учителите са обучавали по тогавашните методи за преподаване и възпитание. Тук може да се научи повече за наказанията и дисциплината на тогавашните ученици, някои от които са граничели с изтезания.

Етнографска експозиция в „Хаджи Ангеловата къща“

Отново типична и красива възрожденска къща, носеща в себе си тежката история на нейните обитатели. Към днешна дата в нея се помещава етнографска експозиция. Изключителен пример за невероятна архитектура и заможност, дори по времето на робството. Къща с много екстри, невероятен дизайн и измайсторена с вкус за своето време. Построена с идеята за показност.

За нещастие не е могла да радва своите обитатели дълго. Няколко години след завършването ѝ, те са намерили смъртта си в нея при оттеглянето на турската войска от града. Повечето възрожденски къщи и забележителности са били разграбени и изпепелени тогава, голяма част от местното население избито, но някак тази къща е пощадена от запалване и разрушение.За жалост не и нейните стопани…Археологическа експозиция в старото училище „Хаджи Руси“Тук са събрани артефакти от древността, античността, средновековието. Освен тях може да се видят  и няколко впечатляващи макета. Изложени са и артефакти, намерени при крепосттаМисионис – находки от керамика, желязо – въоръжение – стрели, части от ножове, мечове и саби.Къща музей „Никола Симов – Куруто“Възстановка на родната къща на Никола Симов, в която е подредена постоянна експозиция. Разкрива неговия живот, революционния път и съдба. Тук могат да се видят оригинален макет на кораба „Радецки“, личната кама на Куруто и копие на знамето развявано от него по пътя към Милин камък, където той среща своята гибел и безсмъртие.Къща музей „Свещаровата къща“

Построена е през 1860г.  Тя е паметник на културата от местно значение.  Намира  се в непосредствена близост до другите паметници на културата от епохата на Възраждането. В нея се помещава иконна изложба.Църква „Успение Богородично“Красива и впечатляваща, църквата е православен вариант на италианска базилика, с множество стенописи, красиви цветни стени и под,  множество икони из голямото пространство вътре в храма.

Владислав Христов е любител фотограф от Велико Търново, понастоящем живеещ в София. По професия е психолог, а по призвание – турист и фотограф. Обича България и е способен да намери по нещо интересно, красиво и заслужаващо внимание във всяко нейно кътче и посока.Чрез своя обектив се стреми да улови всеки момент, място или обект, който да остане ярък спомен в сивото ежедневие.

 http://chetilishte.com/%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5/ 

таг: Търговище

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>