Ако искате да сте щастливи, бъдете състрадателни – ДАЛАЙ ЛАМА бр.191

Според Далай Лама има два фактора за щастието, които нямат нищо общо с поставянето на собствената личност на първо място.

В книгата си “Изкуството на щастливия живот” Далай Лама споделя, че хората, които търсят щастието само за себе си, накрая се оказват нещастни:

Търсенето на щастието не започва ли от самите нас? Не винаги.

Редица проучвания сочат, че именно нещастните хора са концентрирани преди всичко върху себе си и често са странящи от останалите, раздразнителни и дори склонни към конфликти.

Щастливите хора като цяло са по-общителни, съобразителни и креативни. Способни са да приемат по-лесно ежедневните недоразумения.

И за разлика от нещастните хора, щастливите са способни в по-голяма степен да обичат и да прощават.

Далай Лама смята, че има два ключови фактора, водещи към щастието. Единият е човек да има цел, а другият – да помага на хората.

Когато срещна стар приятел, си припомням колко бързо лети времето. Тогава си задавам и въпроса дали използваме правилно отреденото ни време или не.

Адекватното използване на времето е от изключително значение. Докато притежаваме това тяло и невероятните способности на човешкия мозък, всяка минута е безценна.

Нашето съществуване и оцеляване са изпълнени с надежда, макар че не сме сигурно какво ще е бъдещето ни. Не е сигурно дори дали утре ще сме тук. Но не спираме да се надяваме.

Затова и е нужно да извлечем ползите от времето, което имаме.

Смятам, че правилното използване на времето се състои в това – ако можем, да помагаме на другите хора, на другите съзнателни същества.

Ако ли пък не можем, да се постараем да не ги нараняваме. Това е основата на моята философия.

Когато осъзнаем кое наистина е стойностно в живота ни, какво ни дава смисъл, можем да изградим приоритетите си на базата на това.

Целта на нашия живот трябва да носи позитивен заряд.

Не сме родени да причиняваме нещастие и да нараняваме останалите живи същества.

За да бъде стойностен животът ни, е необходимо да утвърдим в себе си основни човешки ценности като любезност, отзивчивост, състрадание.

Именно тогава ще достигнем смисъла и вътрешния мир и ще бъдем щастливи.

Да помагате на другите превръща света в едно по-добро и приятно място за пребиваване.  Да се сближавате с хората с идеята да сте им от полза, създава една приятелска, позитивна атмосфера, която ще помогне не само на вас в начинанието ви, но и на тях:

Ако вашите взаимоотношения се градят на основата на съчувствието, това ще премахне несигурността у другия човек и ще позволи да общувате открито. Създава се една позитивна, приятелска атмосфера.

По този начин давате зелена светлина на възможността да получите именно това, което отдавате – положително отношение и дори привързаност.

С добро отношение, дори и събеседникът ви да не е приятелски настроен, поне ще знаете, че сте подходили с отворени чувства.

Това от своя страна ви дава възможност да сте гъвкави в поведението си и ви позволява да промените подхода си, ако е необходимо.

Мисля, че повечето хора очакват човека, с когото общуват, първи да започне да се отнася добре с тях, вместо да поемат инициативата и сами да създадат тази възможност.

Това е грешен подход и води до проблеми в комуникацията – поставя граници, които отдалечават от другия човек, вместо да го доближават.

Така че вместо да се съсредоточавате върху собственото си нещастие, излезте и помогнете на някого. Така ще сте от полза не само на него, но и на самите себе си.  

http://chetilishte.com/dalai-lama/

тагове: щастливи, състрадателни

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>