Най-разпространените заблуди за животните бр.191

Овце

Златните рибки могат да оцелеят и без вода, а овцете не са толкова глупави, колкото хората смятат. Много често се поддаваме на заблуди, които са широко разпространени, но специалисти, занимаващи се цял живот с представители на животински видове, ги опровергават.

Факт е, че рибите не могат да оцелеят без вода, затова съществува изразът “като риба на сухо”. Но това се оказва заблуда – защото златните рибки, например, могат да издържат по няколко часа извън аквариума.

Има случаи, в които златна рибка, паднала от аквариума, оцеляла след повече от 8 часа на пода. Това се дължи на способността на златната рибка да забавя процесите в тялото си, ако се окаже внезапно в среда с малко кислород. След като се върне в аквариума, тези процеси се възстановяват до нормалния си ритъм.

Златна рибка

Овцете се смятат за изключително глупави животни и дори съществува понятието “овчи инстинкт”. Но желанието на тези животни да тръгнат заедно с останалите се дължи на механизъм на оцеляване, защото овцата е наясно, че ще стане лесна плячка, ако е сама.

Според последните изследвания овцете имат средно ниво на интелект – те могат лесно да запомнят различна информация, лесно се адаптират към промени, могат да планират, да предвиждат и да съставят наум карта на определена местност.

Една от разпространените заблуди за животните е, че те не се стресират много от смъртта на други представители от своя вид, изключение правят майките, чиито малки са убити.

Слонове

Лисиците обаче много зле понасят смъртта на свои роднини – нивото на хормони на стреса в организма им е толкова силно, че те са като пребити няколко дни след това. Лисиците понякога погребват с клонки своите мъртви роднини или ги заравят, но след това не посещават това място.

Слоновете също погребват мъртвите си приятели и роднини, като ги затрупват с изскубнати дървета и храсти. Всяка година стадото се връща на мястото, където са погребани членовете му, и след като постоят няколко минути над купчината дървета, отново продължава по пътя си.

http://miau.bg/n36-81086-%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%83%D0%B4%D0%B8_%D0%B7%D0%B0_%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

тагове:заблуди, животни

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>