Откриха на снимките следи от древно наводнение на Марс бр.191

Европейската космическа агенция (ЕКА) публикува снимки на следи от най-големия потоп на повърхността на Марс, съобщи Лента. Той е оставил канал с дължина 3 хиляди километра и ширина няколко десетки километра.

Учените направиха откритието при изучаване на фотографиите на кратера Устър от космическия апарат „Марс експрес“. Този кратер се намира в близост до Златната равнина, която учените считат за дъно на марсианския океан, съществувал на Червената планета преди около 4 милиарда години. Множество канали и каньони, обграждащи равнината, може да са били речни корита на марсиански реки, мислят планетолозите.

Въпреки това след изучаване на снимките, направени от сондата „Марс одисей“, специалистите промениха гледната си точка, като предположиха, че това може да са следи от цунами. На това навежда формата на кратера Устър, който отгоре изглежда като остров, чиито граници са били залети от вода. Впоследствие водата е отишла нагоре по склона, което се вижда по стените на кратера.

За образуването на потопа допринесли огромните запаси от лед, намиращи се под повърхността на Златната равнина и в други райони на Марс. Според учените ледът се е разтопил преди около 3,5 милиарда години в резултат на изригване на вулкан, съобщава „Дарик“.

http://1den.bg/wp/?p=83682

тагове: снимки, древно, наводнение, Марс

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>