Класическа механика (Основни клонове) БР. 191

Класическата механика е раздел на физиката, описващ движението на телата и силите, които го причиняват. Терминът „класическа“ има за цел разграничение с модерните теории от 20-ти век — квантова механика и теория на относителността. Нуждата от тях възниква при описанието на обекти, които са извън ежедневието ни (поне исторически, в днешно време много от модерните технологии се основават на принципите на квантовата механика). Класическата механика възниква с формулирането на математическите методи на диференциалното и интегралното смятане, чиито основоположници са Исак Нютон и Готфрид Лайбниц.

Основни понятия и закономерности ]редактиране]
Като всяка наука, и в механиката има термини, които имат нужда от аксиоматична дефиниция. Такива са интуитивните понятия „време“ и „пространство“. Движението на едно тяло е промяна на положението му в пространството с течение на времето. За описанието му физиката използва опростени модели. Например, „материална точка“ се нарича тяло с някаква маса, чиито размери могат да се пренебрегнат. За да се опише движението на материална точка, необходимо е да се дефинира и „отправна система“ — координатна система, чието начало е друга точка, спрямо която се разглежда движението. Дали едно тяло реално може да се разглежда като материална точка, зависи от конкретната ситуация. Например, при описване движението на Земята около Слънцето е удобно Земята да се смята за материална точка. Ако обаче разглеждаме движението на човек по повърхността ѝ, положението е съвсем различно.

http://animelovers.findtalk.biz/t413-topic

 тагове: класическа, механика, клонове

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>