ВИРТУЛЕН СВЯТ

Обичаме реалните неща.Телевизора,който включваме,печката за готвене,колата,с която се движим.Срещите на чаша кафе с приятели или познати,с които разговаряме на професионални теми или просто за удоволствие.Привличат ни пътешествията до непознати страни.Искаме да се потопим в различна среда, да вкусим с небцето си  вкусната храна, да чуем непознат език.Не случайно, риалити форматите в съвременните медии се радват на толкова голяма популярност.Материалното ни е обсебило толкова много,че забравяме за съществуването и на друг свят- виртуалният.

Социалните медии,компютърните технологии и игри,модерните иновативни продукти, отдавна преобразяват познатата ни среда.Някои от нас са истински пристрастени към тях.Зависимостта достига опасни размери и напомня на тази, към наркотичните вещества.Затова е препоръчително да си изградим защитни механизми,които да не позволят виртуалния да превземе нашия реален свят.

miyamotoShigeru Miyamoto/Миямото/16.11.1952-/ е японски дизайнер на електронни игри и продуцент.Роден е в старата японска столица  Киото. През 1977 година се присъединява към японската фирма „Нинтендо“,специализирана в производството на карти за игра.Той е в основата на трансформирането й в най- голямата и влиятелна компания, за производство на електронни и видео игри в света. 

Става водещият мениджър на отдела по анализ на съдържанието и разработка на нови компютърни продукти на компанията.От 2015 година е изпълнителен директор на „Нинтендо“.

Миямото създава, промотира и разпространява първата видео- игра, в която историята,характерите и героите  са разработени преди реалното й програмиране, с което  създава революция в производството на компютърни игри.

Той е истински иноватор, който изпробва първите варианти на новите видео-игри, със своето семейство и приятели.Целта му е бъдещите играчи да изпитват същите чувства и емоции,които движат създателите им, с което разкрива нова страница в историята на рекламата.

Също така обръща особено внимание на механиката на играта.Изборите и предизвикателствата,които играещият трябва да преодолее,за да постигне победата в нея.Така, той максимално приближава съдържанията и действието й до тази,на реалните игрални филми.Спечелва си прозвището „Стивън Спилбърг на видео-игрите“ и „Бащата на модерните видео- игри“.

Не е учудващо, че чрез неговия иновативен гений „Нинтендо“ става най- големия производител на видео- игри в света. Миямото получава най- големите световни награди в тази област, както и култов статут сред феновете- играчи.

Той създава и първия супер-герой в историята на компютърните игри- Марио,който придобива такава популярност и влияние,че Холивуд заснема истински игрален филм за него.

През 2012 година, става първия творец в компютърните технологии,който получава най- голямата културна награда на Испания, на името на   престолонаследника на испанската корона, принц Астуриас.    

Приносът му в развитието на виртуалните образи и герои може да бъде сравнен с този на създателите на киното,като изкуство.

Миямото ни показва, че най-безболезнения начин, виртуалната действителност да навлезе в човешкия ни свят е да бъде „очовечена“!

 Автор: Георги Караджов      

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>