Трудно е за вярване, но е точно така! бр.193

© JUST-inART

Човешкият мозък е най-невероятният орган. Той не спира да учудва учените, които и до днес не познават тъмните му кътчета и дебри.

Така е, и до днес знаем много малко за работата на човешкия мозък.

Мозъкът е пълен със загадки и тайни, но за щастие някои от тях вече са разкрити.

Искате ли да ги научите? Тогава да започваме.

Мозъкът не чувства болка

В мозъка няма болкови рецептори. Сивото вещество на мозъка не е чувствително към болка. За съжаление този забележителен факт за нашият мислителен орган не се отнася за главоболието. Тъй като в този случай боли не самият мозък, а прилежащите тъкани. А те са дори твърде възприемиви към болка.

Мозъкът против гъделичкането

Някога опитвали ли сте се да се погъделичкате сами? Ако сте пробвали, то знаете, че е безполезно да го правите. Човек не може да се погъделичка сам.

Изключение прави, и то в редки случаи, гъделичкането на небцето с език. Но защо мозъкът не реагира на самогъделичкането?

Оказва се, че причината е малкият мозък – отдел, отговорен за всичко, което се отнася до движенията и положението на тялото в пространството.

Гъделичкането се възприема от мозъка като потенциална заплаха. Например по вас пълзи отровно насекомо и рефлекторно възниква усещане за гъделичкане, което в такъв случай може и да ви спаси живота (като се почешете или направите замахващо движение).

Но когато се гъделичкате сами, то мозъкът разбира, че в това няма заплаха и не възниква усещане за гъделичкане. Интересен факт, наистина.

Мозъкът е ненадминат измамник

Всяка секунда в мозъка постъпва огромно количество информация (изображение, звук, осезателни и обонятелни усещания и т.н.). Но не всичката постъпваща информация достига до нашето съзнание. Част от нея сякаш мозъкът скрива от нас или преобразува до неузнаваемост.

Не вярвате ли? Готови сме да ви го докажем.

На картинката долу виждате две вертикални червени линии. Коя от тях е по-голяма? Отговорът ви е „дясната“? Ако е така, то вие сте съвсем нормален човек и… не сте прави. Линиите са абсолютно еднакви.

Пак ли не вярвате? Ако вземете линийка и премерите двете линии, съмненията ви ще отлетят. Защото линиите наистина са еднакви.

http://megavselena.bg/trudno-e-za-vyarvane-no-e-tochno-taka/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>