ВРЕМЕ И ПРОСТРАНСТВО

Часовникът е нашият постоянен спътник. Той ни показва часа и помага да разпределим работния си ден.По него измерваме и преценяваме времето, което се  превръща  като част от нашето ежедневие,както храната и съня.Пространството е навсякъде около нас.Откриваме го в дома си,в дрехите си,в пътищата,които изминаваме, в компаниите,където се движим.Толкова сме свикнали с времето и пространството,че даже не се замисляме за тях.За науката, те имат голямо и важно значение.Без тях е невъзможно да разберем днешния свят, на  революционни научни открития.
Големият напредък на точните науки в края на 19 и началото на 20 век, даде нови измерения на тези две понятия. Една от най-важните области за изследване, стана връзката и взаимодействието между тях.
Minkowski_6Херман Минковски/Minkovski/1864-1909/ е немски физик и математик.Следва в Кьонигсбергския /Кьонигсберг- днес Калининград –Русия/ и Берлинския университет. През 1887-1894 година работи в Бонския университет              /Германия/,  където става професор през 1892 година.През 1894-96 година е професор в Кьонигсбергския университет, а в периода 1896-1902 година в Цюрихската политехника /Швейцария/.От 1902 година до смъртта си е професор в прочутия Гьотингенски университет       /Германия/.По това време, Гьотинген е най- големия и влиятелен център на точните науки в света.
В 1908 година пръв сред учените на 20 век изказва идеята за обединяване на  трите пространствени измерения и времето, в едно четириизмерно пространство,в което важи псевдоевклидовата  геометрия.Според него, елементите на това пространство са събитията,свързани с определена точка в него  и с определен момент.Създава представата за този  четириизмерен  свят.За него, той е физическа реалност,която съществува независимо от каквато и да било отправна система.
Той става основоположник на теорията на електромагнитните процеси, в движещи се тела /1908 година/.Предполага, че всички физически закони трябва да бъдат независими от Лоренцовата група- трансформации. Получава уравнението на електромагнитното поле, в произволно движеща се материя. Развива целия арсенал от понятия на релативистката физика- собствено време,маса в покой и др, които се прилагат и до днес.
Минковски доказва, че специалната теория на относителността на Айнщайн може да се разглежда,като геометрия на пространство-времето.
Без основополагащите му трудове, общата теория на относителността на Айнщайн би била немислима. Изследванията му са в основата на съвременната квантова механика и космология.
От понятията пространство и време, Минковски създава и обосновава съществуването на  обединението им- пространство-време.

автор:Георги Караджов  

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>