ДУХЪТ НА ПОБЕДИТЕЛЯ

 

Казват, че парите управляват нашия свят. Стремежът към материални придобивки е завладял мнозинството жители на планета ни. Дори, човешкото мислене и действие се „поддава“ на желанието за финансов и икономически успех на всяка цена. Създава се впечатлението, че материалното благополучие е основната цел, която движи съвременния свят. Но както казват мъдреците на Изтока: „помислете, кои неща не могат да бъдат купени с пари и ще разберете, че не всичко на този свят зависи от тях.“ Затова, да поговорим за един друг фактор- духа.
2016 година беше много тежка за двама от най- големите тенисисти на всички времена, Роджър Федерер и Рафаел Надал. С тях се случи това, което всеки спортисти желае да избегне- тежки контузии. Бяха принудени да прекъснат състезателната си дейност за продължителни периоди от време.Загубиха и призовите си места, в класацията на професионалните тенисисти. Мнозина предричаха, че това е краят на забележителната им кариера.
Но, те стиснаха зъби и продължиха да работят без да се стремят да бъдат в центъра на вниманието и да занимават другите със сериозните си проблеми.Мина време, контузиите им отшумяха, и се върнаха на корта. Какво ти завръщане! Роджър Федерер спечели Откритото първенство на Австралия и турнира Уимбълдън, а Рафаел Надал Откритото първенство на Франция –„Ролан Гарос“, и Откритото първенство на САЩ- най- престижните тенис турнири в света. Днес, двамата са номер 1 и 2 в световната ранглиста.
Какво ги мотивира да постигнат този резултат. Парите- едва ли, Федерер и Надал са сред най- богатите спортисти на всички времена.Славата- имат я предостатъчно, отдавна са влезли в пантеона на най- големите спортисти.
Тогава какво! Моето предположение- неукротимия им дух.Когато имаш мотивацията на победител, ти не можеш да я изгубиш, дори при най- тежки проблеми и препятствия.Те искаха да докажат първо на себе си, че все още могат да играят на най- високо ниво и да радват хората с играта си. И го направиха!
В България обичаме да се оплакваме от липсата на средства.Но средствата не падат от небето. Те трябва първо да се спечелят, а после разумно изразходват. А Федерер и Надал показва,т че само те не могат да бъдат достатъчен стимул за постигане на сериозен резултат.Трябва да се научим да побеждаваме,за да жънем победи.
Всички признават, че средствата за отбрана в бюджета на България са недостатъчни.Тогава, да започнем с нещо, което не изисква пари, но формира победен дух. Нека наречем Военен клуб,Пловдив- Военен клуб „Генерал Владимир Вазов“.
Мотивите- Владимир Вазов е брат на великия писател Иван Вазов,видния военачалник генерал Георги Вазов и политика и общественик- Борис Вазов. Прочува се през Първата  световна война, като ръководи българските части, при успешната отбранителна операция при Дойран. Получава най- високата оценка за наш военен през 20 век. Единствения български военен поканен от бившите си противници- англичаните, да присъства на военен парад в Англия.
Когато мислиш,като победител, идват и победите!
автор Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>