РОКОКО

Рококо е художествен стил, господстващ от края на 17 до средата на 18 век. В него основна роля играят хедонизма, пасторалните сюжети,театралните игри.Характеризира се с изящен и усложнен декор.Интериора,скулптурата,живописта и декоративното изкуство са областите,където намира най- широко приложение.Почти забравен за дълъг период от време, той отново намира своето място в „еклектичното“ изкуство на 20 век.Мнозина критици го обвиняват, че е твърде космополитен, тъй като комбинира в своите произведения изразни средства, характерни за различни религии, култури и духовни практики.  Изключителна роля в  него,  играе човешката фантазия и въображение.
Насладата е чувство,което ние, хората, трудно изпитваме и признаваме.В днешния твърде  материален свят е „неприлично“ да се възхитиш на глас от актьорско изпълнение, произведение на изкуството или музикален концерт.От нас се очаква да бъдем възпитани,мълчаливи,толерантни и да поддържаме добрия тон. Мнозина така са  научили „урока“,че трудно можеш да разбереш какво мислят или чувстват.
„Неприличния“ език е забранен. Мисълта трябва да бъде „фризирана“ и „ оформена“ по определен начин.Изобщо на мода е „коректния“ тон.
antonio-da-correggioAntonio Allegri da Correggi /Кореджо/е представител на художествената школа на Парма /Италия/, по времето на Ренесанса.Роден е в Кореджо-малко градче в италианската провинция Емилия-Романя.То дава артистичното му име.Първото си образование получава от брата на баща си- художника Лоренцо Алегри.
През 1503-1505 година чиракува при художника Франческо Ферара в Модена /Италия/.След петгодишен престой в Мантуа     /Италия/ ,през 1516 година се завръща в родния град, където живее до края на живота си. 
В своите творби, широко използва динамичните композиции, илюзионистката перспектива и драматичното скъсяване на фигурите.Картината му „Възхвала на детето със света Елизабет“, оказва огромно влияние върху големите художници Франческо Коста и Андрея Мантеня. През1524 година изписва 06_big (1)купола на Катедралата на Парма, като за първи път използва прийома на рисуване „отдолу- нагоре“.В него фигурите сякаш се удължават в посока върха на купола и „изчезват“ от сетивните възприятия на човека.Влиянието му още приживе е огромно.Мнозина му подражават. Според специалистите по история на изкуството, той е предтечата и основоположник на стила рококо,който се налага векове по- късно в Европа.Признат е и за един от най- големите майстори на „светло-сянката“ в изобразителното изкуство.
 По време на културен и интелектуален подем, меланхоличния и интровертен Кореджо,в своите произведени се изявява като истински познавач и ценител на художествената изящност, и изтънченост.
Той по неповторим начин успява да улови и най- незабележимите прояви на човешките мисли и чувства!
 Автор: Георги Караджов      
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>