ЗАЩО ВОЕНЕН КЛУБ-ПЛОВДИВ?

        PLOVDIV-VK1     Военен клуб Пловдив

“Възстановка на идването  на Иван Вазов в Пловдив” е част от проекта на Съюз “Духовно възраждане- България”- „Улица.“Иван Вазов“- Възраждане“.Той ще се реализира  на 6 ноември 2017 за втора поред година.Събитието се е състояло на 6 ноември 1920 година и е с голямо историческо значение за нашия град.
В хода на подготовката  се установи, че семейството на Иван Вазов е малко познато за много хора.
Тъй като Военен клуб- Пловдив се намира на входа  на улица “Иван Вазов”, която е част от проекта, ни допадна  идеята, да предложим Военен клуб-Пловдив,  да носи името  на брата на поета- големия наш военачалник и патриот, генерал Владимир Вазов. През миналия 20- ти век, той е  единствено български военен, който е имал честта да бъде поканен,  да присъства на  военният парад в Лондон, от своите противници- англичаните.
Освен това, част от живота  на Вазов е свързан с историята на Пловдив.След убийството на баща му от турците през 1877 година, семейството  забягва  в града ни. Преди да бъде приет във Военното училище- София, завършва  4, 5 и 6- ти клас, пловдивската гимназия.
Владимир Вазов е и един от създателите на Съюза на запасните офицери в България и два мандата е негов председател.
Споделихме идеята с началник щаба на 68 бригада специални части-Пловдив.Тя бе посрещната с разбиране и подкрепа. Разбрахме, че за стопанисването на клуба отговаря друга агенция на Министерство на отбраната, която е отговорна и за наименованието му.Установихме, че няма практика да се дават имена на бележити наши военачалници на военни клубове. Същевременно, при срещите и разговорите във връзка с Възстановката, получихме подкрепа и разбиране, за нашето предложение от различни обществени среди.
Смятаме, че генерал Владимир Вазов със своето дело и семейство е достоен да бъде патрон на Военен клуб-Пловдив.Търсим най- широка обществена и институционална подкрепа за нашата инициатива.
 Считаме, че тя отговаря не само на целите на проект „Улица “Иван Вазов“-Възраждане“, но и има общоградско и национално значение.
Българският народ традиционно има голямо доверие във военните сили.То е функция от знаменитите победи и примери, дадени от българската армия в хода на войните, водени от България.В тях значима роля има живота и делото на генерал Владимир Вазов.
Наименуването на Военен клуб-Пловдив- „генерал Владимир Вазов“ ще бъде акт на признателността,респекта  и  уважението,които хранят българите към своята армия и нейното дело.
председател и секретар на Съюз”Духовно възраждане- Бълария”- Мария Герасова, Георги Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>