ЛИТУРГИЯ НА ОГЛАШЕНИТЕ

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

След проскомидията,  започва втората част  на литургия, наречена  литургия на оглашените. Това название, тя получила още в древните християнски времена, когато на нея имали право да присъстват оглашените. Оглашени се наричали ония лица, които е готвили да приемат християнството.

Литургията на оглашените символизира  излизането на Христа на обществена проповед Тя започва с тържествения възглас: Благословено царство  и сина и Светаго Духа, нъйни и  присни, и  во веки веков амин. След този възглас се произнася великата ектения Тя се състои от 12 молби, с които се обръщаме към Бога да даде мир в душите ни  и мир между людете в света; да запази всички  Христови  църкви и ги съедини  в едно; да запази храма и влизащите в него богомолци; да даде плодородие; да запази царя и царствуващия дом; да закриля и помага на тези, които пътуват, страдат или са болни.
След ектенията, певците  последователно пеят песни, наречени антифони.
След антифоните се извършва малкият вход.Свещеникът отваря царските врата, взема  св. Евангилие от престола и излиза през северната врата на олтара. Пред него се носи светилник с запалена свещ. Като застане сред храма, срещу царските врата, свещеникът издига св.Евангилие и изговаря гласно: Премъдрост прости”, което значи : прави, слушайте мъдростта! После влиза в олтара и полага св. Евангилие отново на престола.
Следва продължение
 предостави Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>